Прочитај ми чланак

ОПТУЖИО ЉУДЕ ДА СУ НЕРАДНИЦИ Вучић: Има, бре, да радите викендом! (ВИДЕО)

0

Морамо да радимо. Да бисмо радили, сви морају да се ангажују да раде викендом, а не да ми долазе сваког дана са захтевом да радимо четири дана, да недеља буде нерадна, да све буде нерадно. Не може да буде нерадно, не може. Буните се, штрајкујте колико год хоћете, не може. Морамо да радимо ако хоћемо да идемо напред. И ако хоћемо да их стижемо, ако хоћемо и Француску и све друге да стижемо много брже, баш онако како смо то радили у претходне две-три-четири године - поручио је нерадницима и ленштинама Александар Вучић, директно из Париза.

„Јапанци имају један једини празник, па и тада раде“, чувена је реплика из филма „Тесна кожа“, којом се може описати порука Александра Вучића грађанима Србије, које је оптужио да су нерадници.

Да ствар буде ироничнија, порука долази од човека који ван политике нема дана радног стажа, а покушава да глуми великог капиталистичког шефа који је незадовољан продуктивношћу и мотивисаношћу за рад својих потчињених.

Док он, као Атлас, носи на леђима сав терет, ми се забављамо у „златном добу“ и не разумемо његову жртву. Он је вредни мрав из басне, док смо ми бедни цврчци који само певају, играју и не мисле на будућност.

И то каже он, чији људи деру кожу са леђа радника, чији тајкуни их сурово експлоатишу… Он, који доноси антирадничке законе, који истерује породице из својих домова док је он „поштеним радом“ стекао неколико…

Мало је партији и братији, па би да тера робље да још брже, јаче и боље ради за његове тајкуне како би зидали још станова, имали још више аутомобила, вила, викендица, провода по белосветским дестинацијама…

Оно што је већ одавно превазиђено као цивилизацијско достигнуће – осмочасовни радни рад/четрдесеточасовна рана недеља, он би да продужи, вођен новооткривеном протестантском етиком. Док тај исти свет на који се позива смањује радну недељу, он би да нас врати у 19. век, у доба Дикенсових или Золиних јунака.

Још само да као Оливер Твист запитамо „Можемо ли добити још?“, па да употпунимо слику наше беде и свеопште пропасти до које нас је довела његова политика.