Прочитај ми чланак

Општи хаос: Председавајући одузео реч радикалу, не да му да говори о Србима у ЦГ

0

Посланику Српске радикалне странке (СРС) Александру Шешељу у петак, 20. децембра је током седнице Скупштине Србије одузета реч због, како је рекао председавајући скупштинског заседања, Владимира Маринковића, кршења Пословника јер је говорио о положају Срба у Црној Гори.

Радикали су се цело пре подне јављали за реч и полемисали с посланицима владајуће већине, али говорили и о аферама које се повезују с актуленом власти – попут „Крушика“, лажних диплома, доктората и производње дроге.

 

Када је посланик Шешељ затражио да „говори по Пословнику“, и почео да говори о положају Срба у Црној Гори, то му није дозвољено, што је радикале разљутило.

Шешељ је председвајућем из посланичке клупе добацивао да је „крпа“ и „бескичмењак“, због чега му је Маринковић изрекао две опомене и потом му рекао да је искључен са седнице.

Шешељ је ипак остао у сали пошто пре искључења са седнице мора да му се прво изрекне одузимање речи што Маринковић није учинио.

Следећи председавајући, Ђорђе Милићевић, објаснио је да Шешпељ ипак није искључен са седнице, већ да су му изречене две опомене после којих следи одузимање речи, што значи да неће моћи да говори до краја седнице, али да може да присуствује.

 

Вјерица Радета је рекла да су Маринковића данас „изабрали да изиграва силу“ и позвала председавајуће да „не терају радикале да им покажу шта могу“.

„Фрка вам је због ових закона, фрка да кроз овај закон неко не помене брата Ане Брнабић због кога доносите овај закон. Мислите да не знамо. Све време покушавамо да то директно не кажемо. Сада сте чули. Због тога вам је проблем што још једну аферу сада кроз закон отварате. Мало вам је Крушика, мало вам је дроге, мало вам је лажних доктората, мало вам је министара без завршеног факултета, мало вам је Бехтела ….“, рекла је Радета.

Она је казала да је актуелна власт толико „огрезла“ у корупцију, аферама и криминалу, „да их ни Свети Петар не може опрати“.

„А ви само нама браните, не дајте над да говоримо. Има места, чућемо се ми“, рекла је Радета.