Прочитај ми чланак

Опозиционар којем су запалили ауто: Највише сумњам на градоначелника Лознице!

0

Председнику ГГ ''Војвода Антоније Богићевић'' и дугогодишњем локалном активисти, бившем одборнику Скупштине града Лозница, 02. јуна запаљен је аутомобил испред породичне куће. За СРБИН.инфо он говори о целом случају, као и притисцима које трпе локални опозициони функционери и активисти.

“Био сам будан негде око 01:30 после поноћи“, почиње своју причу Врањковић, “тачно мислим да су посматрали моју кућу, чим сам угасио светло, после неких 20-30 минута ауто је запаљен.“ Камере за видео надзор нису могле да сниме починиоце, с обзиром да је улична расвета која обично ради – то вече била угашена, каже Врањковић.

Уличну расвету су могли да искључе “локални моћници у сарадњи са локалном влашћу“, који Чедомиру не праве проблеме први пут. “Био сам одборник у Скупштини града, деловао сам опозицоно“, каже Чедомир. Као могући мотив за ово дело наводи да ти локални моћници и локална власт не трпе критику, коју је често износио.

За портал НОВА.рс Врањковић је рекао да је “готово сигуран“ да је пожар подметнут јер је критиковао пословање Рио Тинто у Лозници. Каже да пре свега сумња на локалну власт, јер су му у личним сусретима са градоначелником и носиоцима јавних фукнција претили. Те претње је пренео полицију.

Надлежни су му да ли право на полиграф, који је није одбио. Каже да му је полиграф понуђен како би се установило да није сам себи запалио аутомобил.

Пожар је видео комшија који је одмах позвао ватрогасце, за којима је дошла и локална полиција. Увиђај ипак нису завршили сами, већ им се у томе придружила шабачка полиција. За портал НОВА.рс Врањковић је изјавио како је истрагу паљења његовог аутомобила задужена шабачка полиција. За СРБИН.инфо Врањковић каже да није питао зашто је истага пренета на шабачку полицију, те да до данас још није добио никакву информацију о току истраге.
Фото: Приватна архива

За наш портал појашњава ко су “локални моћници који нису део СНС“, а који су му раније претили. “ То су локални тајкуни који раде у спрези са локалном влашћу, јер ви у Лозници имате само неколико фирми које могу самостално да раде.“, остали су “претежно ослоњени на буџет града Лознице. Они су укључени у капиталне инвестиције, одржавање путева… Каже да су га данима звали и претили, да је претње пријавио полицији. С обзиром да је број са којег су му прење упућене, босанскохерцеговачки број, МУП Републике Србије није надлежан и није могао да установи ко му је претио, наводи Врањковић. Подсећамо да је Лозница град који се налази на самој граници са Босном и Херцеговином.

“Наш градоначелник, који већ обавља ту функцију 17-18 година, део је свих власти, је бивши полицајац. Он баш користи ту методу – купи или уплаши. Већину опозиционара је нажалост уценио или уплашио.“ Ретки су они који не сносе последице након што гласно изнесу критику на конто градске власти, каже Врањковић. Последице су и финансијске, али и психичке. “У нашем граду се на најригорознији начин обрачунавају са неистомишљеницима“ – истиче.

Као пример притиска на локалне активисте наводи казну од 300.000 динара са судским трошковима коју мора да плати, а осуђен је због, како каже, шале на рачун директора ЈКП “Наш дом” у Лозници Јанка Алексића. “У хемијској фабрици, некадашњој Винскози, се појавио наводно неки медвед“, за ког је Алексић рекао да шар планинац. На основу тога се нашалио реченицом “Драги Јанко, стручњаче од Јелава и Шар планине.“ На суду су га оптужили да “напада Александра Вучића, да напада друштво, да је дно које треба да се санцкионише.“

“Мени је чак градоначелник Лознице, који је на тој позицији 17 година, директно рекао да би ми најбоље било да се одселим из града. Малтретирају ме на сваком кораку, кажњавају, први сам осумњичени за све што се догоди у граду“, рекао је Врањковић за НОВА.рс. За наш портал каже да не планира да се сели. “То су непријатне ситуације. Ја не градим политичку каријеру, већ са неким стварима не могу да се помирим. Нормалан човек не може да не реагује.“ Не напада све институције и систе, већ указује, каже, на актуелна дешавања и Лозници, попут помора 2 тоне риба у реци Јадар, која се “наслања на подручје где Рио Тинто врши истражне радове.“ Надлежни су узели узорке, али одговора од чега је риба отрована и да ли Рио Тинто узрок тога – још нема. Поједини људи су ту рибу продавали на локалној пијаци, напомиње Врањковић. Објашњава да, чак и ако сте обожавалац СНС-а и Александра Вучића, локални моћници ће “вас помести“ ако им је то у интересу. “Политичари и тајкуни су купили пола града. Граде зграду поред зграде, на метар. Не можемо више градом да прођемо, немамо паркинг.“ – каже Врањковић. То износи на друштвеним мрежама, а износио је и у Скупштини града Лознице.

Тврди да градоначелник Петровић има своје “јатаке који су се једно време утркивали ко ће мени да начини нешто нажао како би му се додворили.“ То су чинили на разне начине, попут тога што је казне за паркинг који се налази испред канцеларије коју је имао, плаћао вишеструко скупље од прописаног. Те казне је Уставни суд прогласио неуставним, каже Врањковић, али осим тога, између осталог, локалан комунална служба му није односила смеће, а такође су му три пута мењали струјно бројило, те су му рачуни за струју били вишеструко већи од уобичајеног.

И поред претњи, сплетки и паљење приватног аутомобила, Врањковић каже да неће престати са активизмом. “Претежно сви око градоначелника и сам градоначелник су радили против СНС-а. Ја сам тада био у Јединствој Србији и бранио сам коалицију (са СНС), коју су они пљували. Сада су ме оцрнили да сам против Вучића. То ме не интересује, нити фунција. Интересује да ме имам нормалан живот, ја немам нормалан живот. И не можемо да имамо нормалан живот јер морамо да ћутимо.“ – истиче Врањковић.