Прочитај ми чланак

Опозиција: Завршиће судије као Вучић ако не раде свој посао

0

Представници Савеза за Србију (СзС) нису успели да Уставном суду предају захтев за оцену уставности уредбе о увођењу ванредног стања због епидемије, јер суд не ради.

Они су захтев оставили на вратима Уставног суда, а послали су га и поштом.

Како је навео један од лидера СЗС Јанко Веселиновић, захтев је упућен Уставном суду јер правна струка „готово једногласно“ сматра да је увођење ванредног стања било противуставно.

„Одлука о увођењу ванредног стања нике уопште имала образложење. Они су увели ванредно стање и извели војску на улице, а нису за то написали ниједну једину реч образложења“, навео је Веселиновић.

Он је подсетио да је један од „усмено саопштених“ разлога за увођење ванредног стања било спречавање окупљања грађана и да је у наредби којом се забрањује окупљање људи на затвореном тачно наведено која су то места.

„Наводе се свадбе, рођендани, сахране и спортски догађаји, али нигде никоме није на памте пало да забрани седнице Народне скупштине“, рекао је Веселиновић.

Он је истакао и да је одлука о увођењу ванредног стања имала бројне реперкусије по права грађана и слободу медија, додавши да су због ње многи грађани ухапшени.

Веселиновић је казао да се нада да ће „једног дана, неке судије Уставног суда“ пресудити да је одлука о увођењу ванредног стања била неуставна.

„Не гајимо велике илузије да ће то урадити овај састав Уставног суда. Захтев за оцену уставности подносимо и због тога што људи који нису данас на свом послу у Уставном суду морају да поднесу свој део одговорности, јер ће кад-тад за ово што се дешавало у Србији неко морати да одговара“, поручио је Веселиновић.

Подсетимо, СзС је раније најавио да ће тражити оцену уставности увођења ванредног стања, те да ће одржати протест испред Скупштине Србије у четвртак у 18 сати.