Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА: Вучић сутра прихвата споразум којим Србија губи КиМ, потпис у априлу

0

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је да председник Србије и Аљбин Курти у понедељак у Бриселу највероватније неће потписати ништа, али ће се „вербално сагласити“ да прихватају споразум, што је „готово завршена ствар“.

„У правном смислу остаје још само да се потпише, а информације кажу да би то требало да се догоди до априла“, рекао је Јовановић телевизији Нова С.

Јовановић је додао да ће власт „контролом медија покушати да представи то као богзна какав успех“ и да ће добити неке бенефиције за то.

„Једини успех, међутим, био би добијање сагласности Запада за останак Вучића на власти. Србија овим споразумом губи Косово и Метохију и де факто га се одриче, а Вучић заузврат добија останак на власти“, рекао је Јовановић.

Поједини посланици из редова опозиције у Скупштини Србије оптужили су председника Србије Александра Вучића да ће у понедељак у Бриселу, где би требало да се изјасни о европском плану за Косово, заправо потписати међудржавни споразум, док су представници власти оценили да се таквим тврдњама обмањују грађани.

Посланица Двери Тамара Миленковић Керковић рекла је да ће Вучић у Бриселу потписати први „међународни такозвани основни билатерални споразум“ Србије и Косова.

Према њеним речима, тиме Бриселски споразум губи на важности и доводи се у питање став земаља које не признају Косово као независно.

Посланик Нове Демократске странке Србије Зоран Стојановић рекао је читајући преамбулу Устава у којој се говори о Косову, да „ни 100 милијарди немачких инвестиција не вреди један метар Косова“.