Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА У СРПСКОЈ: Без сумње бићемо дeо власти у БиХ (Сарајеву)

0

ognjen-tadic-savez-za-promjene-718x446

Савез за промене Републике Српске данас је на конференцији за новинаре у 17 сати у Бањој Луци оценио да ће бити дeо власти у заједничким органима Босне и Херцеговине, док од коначног пребројавања свих гласова, како они сматрају, зависити ситуација на ентитетском нивоу.

Кандидат овог Савеза за председника РС Огњен Тадић, најавио је да ће њихов правни тим испитати све нерегуларности које су утицале на до сада евидентну разлику у гласовима између њега и његовог противкандидата Коалиције СНСД-ДНС и СП Милорада Додика.

– Нисмо имали подршку медија и јавних ресурса, али смо остварили огроман успјех, посебно СДС. И то на свим нивоима власти, већ сада је извјестан велики резултат ове странке на државном нивоу – рекао је Тадић.

Он је оцијенио да предношћу с гласовима, кандидат СНСД-ДНС и СП Милорад Додик манипулише од синоћ.

– Не знамо шта је у остатку необрајних и неважећих гласова, да ли је ту било неправилности. Нека се Изборна комисија забави тим, а не странке – навео је он.

СДС је, како напомиње, донијела нову наду за РС.

– Нисмо задовољни закључком да је 55 посто бирача, учествовало на изборима, а 45 посто није, такође незадовољних у РС. Ту треба поставити питање грађанске савести, јер су управо ти резултати донели стање у којем нећемо бити у прилици усвојити неке законе који би онемогућили власти да чине шта им је воља – нагласио је Тадић.

Само десетак хиљада грађана од процента који није изашао на изборе, да је поступило другачије, напоменуо је, била би другачија ситуација, овако је она потенцијално незгодна по питању формирања власти у РС.

Кандидат Савеза за промјене РС за српског члана Предсједништва БиХ који ће преузети ту функцију Младен Иванић, захвалио се свима који су гласали и обећао да ће чувати РС, да ће она бити сигурна и стабилна, са пуним респектом ће је представљати у заједничким институцијама.

– Неће бити уставних промјена и преноса надлежности – нагласио је он.

Његова странка, ПДП, напоменуо је имаће седам или осам посланика у НС РС, а коалиција НДП и ПДП се бори и за други мандат у заједничким институцијама.

– То показује да ниједна коалиција неће имати апсолутну већину и ону која омогућава формирање власти, а у наредних неколико дана када се објаве резултати биће интензивне политичке активности – најавио је Иванић.

(avaz.ba)