Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА: Рок до 15. септембра или бојкот; ВЕСИЋ: Не може хајдучки

0

Председавајући Савеза за Србију Небојша Зеленовић изјавио је после трећег округлог стола о изборним условима на ФПН-у, да власт има рок до 15. септембра да се у Скупштини изабере нови састав РЕМ-а, или ће у супротном СзС бојкотовати предстојеће изборе.

„СзС је изнео врло конкретан захтев и тиче се политичког консензуса да се до 15. септембра изабере у Скупштини нови састав РЕМ-а. Не да политички бирамо, него да се испоштују законски услови. Очекујем то решење, ако то немамо, улазимо у бојкот“, поручио је Зеленовић у изјави новинарима испред Факултета политичких наука.

Уколико би се изабрао нови састав РЕМ-а, влат би, према оцени председавајућег СзС, прешла са речи на дело и отворила врата за даље разговоре о препорукама стручног тима „1 од 5 милиона“.

Зеленовић је захвалио организаторима округлих столова о изборним условима, али је оценио овај формат састанака не даје резултате, јер се власт у претохне три сесије није померила ни за милиметар.

„Време је да се уђе у следећу фазу, то се неће десити ако власт не испуни медијске захтеве“, казао је он.

Рекао је и да је чињеница да су председник Двери Бошко Обрадовић и потпредседник Народне странке Мирослав Алексић раније напустили састанак, не значи да у СзС нема договора, већ да су и они схватили да овај формат разговора не доноси резултат.

„СзС припема активно стратегију за бојкот“, рекао је Зеленовић, и додао да бојкот значи да ће „у једном тренутку цела Србија да се заустави“, али и да од воље власти зависи да ли ће се то десити.

Представник Српске напредне странке Горан Весић рекао је, после трећег округог стола о изборним условима на Факултету политичких наука, да независне институције, попут РЕМ-а и РТС-а нису биле тема данашњег састанка, те да састав РЕМ-а може да се мења само по закону, а не „хајдучки“.

Весић је истакао да данашњи разговор није био разговор о медијима, већ о заступљености политичких странака у медијима у време политичке кампање.

СНС, према његовим речима, неће пристати на то да захтев опозиције буде да се забрани Александру Вучићу да се бави политиком, да се незаконито мењају чланови РЕМ-а, и да опозиција на власт дође без избора.

Коментаришући захтев Савеза за Србију да се до 15. септембра у Скупштини Србије изабере нови састав РЕМ-а, Весић је рекао да му је драго што су политичке партије окупљене у тој групацији после 10 месеци схватиле да је парламент место за решавање проблема, али да је немогуће у парламенту извршити промене у Савету РЕМ-а, уколико већина у самом Савету претходно не гласа за разрешење члана Савета или свих чланова Савета, јер су прекршили закон.

„По закону је врло јасно, да би се разрешио члан РЕМ-а неопходно је да Савет РЕМ-а донесе одлуку да је члан прекршио закон и тек онда посланици бирају новог“, рекао је Весић, истичући да СНС нема ништа против тога да се изаберу чланови на упражњена места у Савету РЕМ-а.

Представник СНС-а додао је и да су од 42 препоруке стручног тима „1 од 5 милиона“ чије је испуњавање тражио СзС, остали само захтеви који се односе на РЕМ и РТС који, како је оценио, Драгану Ђиласу, једном од лидера СзС, омогућавају да прави паре.

Казао је и да је председник Нове странке Зоран Живковић предложио да се усвоји обавезујуће упутство за уреднике медија како да се понашају, истичући да се СНС никада неће мешати у рад медија који имају право на своју уређивачку политику.

Као пример је навео ТВ Н1 која, како тврди, води константну кампању против владајуће странке. Весић је добар део свог излагања посветио ТВ Н1, оптужујући нашу медијску кућу да наводно ради супротно закону, као и да смо „усред састанка“ објавили „лажну вест“ да је Савез за Србију напустио округли сто, иако је одмах по разјашњењу околности, прецизирано да је део СзС напустио разговоре и да су у сали остали Небојша Зеленовић и Зоран Лутовац.

Весић је изнео и замерке на рачун предлога опозиције и појединих НВО у вези са ограничењима тзв. функционерске кампање, оцењујући да иза тога стоји намера да се не само председнику Александру Вучићу, већ и свим функционерима, забрани да се у току кампање баве својим послом.

На питање да прокоментарише изражену несразмеру заступљености градских функционера и кандидата опозиције у медијима, у току кампање за локалне изборе прошле године, Весић је одговорио „ми више радимо“, констатујући да онај ко више ради, тај има право да се слика.

Весић је поручио да је СНС странка дијалога и да ће наставити да учествује на округлим столовима, уколико јој организатори упуте позив, те да се нада да ће део опозиције ове састанке разумери као могућност да се разговара о изборним условима, а не да се они користе за самопромоцију.

Додао је и да све одлуке морају на крају морају да се донесу искључиво у државним институцијама.

Подсетио је и да је сет медијских закона усвојен 2014. године, уз сагласност свих медијских удружења, али да и они могу да буду промењену уколико су се у међувремену промениле околности.

Посланик СНС Владимир Орлић рекао је да је власти важно да покаже да је конструктивна и да оно што треба да се уради до избора наиђе на отворена врата.

Он је истакао да је СНС гледала да се бави оним стварима које су понудиле организације цивилног друштва.

                            ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!