Прочитај ми чланак

Опозиција радикализује отпор: Због загађеног ваздуха кривичне пријаве и протести

0

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић апеловао је на све релевантне политичке и друштвене актере да се покрене заједничка платформа за решавање прекомерног загађења ваздуха и предложио низ мера.

На дискусији о загађењу ваздуха коју је организовала одборничка група Савеза за Србију у Скупштини Београда, Јовановић је оценио да актуелна власт није достојна да буде на тој позицији због изјаве председника Србије Александра Вучића, који је рекао да виши стандард грађана одговоран за лош квалитет ваздуха.

„Највећи загађивачи у земљи су постројења која контролише држава. Срамота је да највећи загађивачи попут термоелектрана ТЕНТ ‘А’, ‘Б’ и ‘Колубара’ немају филтере за одсумпоравање, па се у ваздух испушта сумпор-диоксид који је посебно опасан“, казао је он.

Навео је да новац за куповину филтера може да се обезбеди од оног за најављени национални стадион и добити ЈКП „Београдске електране“ и додао да је потребно организовати ванредне инспекцијске прегледе свих индустријских постројења, као и грађанима обезбедити бесплатан прикључак на даљинско грејање и снижење цене грејања.

Такође, предложио је давање подстицаја грађанима за обезбеђење веће енергетске ефикасности, за прелазак на чистија горива и истакао важност гашења „подземних пожара“ на депонији у Винчи.

Говорећи о саобраћају, Јовановић је предложио унапређење његовог квалитета побољшањем проточности, враћањем тролејбуских линија ГСП-а и куповину аутобуса са квалитетнијим моторима.

„У име одборничке групе „Савеза за Србију”, у градској скупштини Београда, могу да најавим да ћемо против одговорних лица које смо именовали и министра екологије, Горана Тривана, директора Аганције за заштиту животне средине, Филипа Радонића и директора Градског завода за јавно здравље Београда, Душанке Матијевић, да поднесемо кривичне пријаве. Организоваћемо, поред њихових институција, ако у разумном року не поднесу оставку. Те људе нећемо пустити на миру јер у нормалним државама власт се смењује на изборима али са обзиром да ово није нормална држава користићемо ван иституциална средства”, на крају свог излагања на овој трибини најавио је Никола Јовановић.