Прочитај ми чланак

Опозиција поручује Вучићу да у парламент не долази без француско-немачког плана…

0

Уместо француско-немачког предлога за Косово и Метохију, посланицима Скупштине Србије, стигао је извештај Канцеларије за Косово и Метохију, за период септембар-јануар у коме нема ни речи о спорном европском предлогу, који је „европска петорка“, предочила Александру Вучићу пре десетак дана, уз ултиматуме, како је сам објаснио.

Опозиција поручује да нема сврхе да Вучић уопште долази на седницу парламента без тог папира. Расправа без увида у тај текст, како напомињу, представљаће још једну председникову манипулацију за застрашивање јавности санкцијама и стицање јефтиних политичких поена.

ФОТО: Н.С.

Седница Скупштине Србије о Косову и Метохији требало би да почне у четвртак и да траје неколико дана. Тема седнице, како је тражио део опозиције, требало би да буде европски предлог којим се предлаже решавање проблема на релацији Београд – Приштина.

Председник Србије најавио је да ће присуствовати седници, уз оптужбе на рачун опозиције, да су одбили његов позив на консултације о европском предлогу.

Опозиција је, подсетимо, негирала да је одбила консултације, али је истовремено сматрала да је најбоље место за било коју врсту консултација и расправе парламент.

Судећи по материјалу који им је достављен за седницу, како тврде, неће бити ни консултација, ни расправе, већ ће слушати још један Вучићев монолог у коме ће током тродневне расправе, јавности, себе представити као јединог спасиоца и јединог борца за КиМ.

„Ако Александар Вучић долази у Народну скупштину да нам прочита извештај Канцеларије за Косово и Метохију то онда може да уради Петар Петковић, шеф те канцеларије. Не видим потребу да председник Српске напредне странке Александар Вучић на себе преузима још једну функцију, овог пута скупштинског достављача поште“, каже Драгана Ракић, заменица шефа посланичке групе Демократске странке, за Данас.

Она истиче да Демократска странка захтева да у скупштину стигне план о ком се спекулише у јавности, кога треба да виде и грађани и они које су ти грађани бирали – народни посланици.

„Расправа о француско-немачком предлогу има смисла једино уколико би Александрар Вучић пред народним посланицима рекао чиме је то уцењен како би прихватио овај план. У противном, ово је само још једна представа током које ће Александар Вучић обмањивати јавност да не да оно што је давно обећао, а изгледа и предао. Добра вест је да се Александар Вучић у овој улози више неће појављивати, јер је свима јасно да се мастило којим је потписао овај план већ осушило“, истиче Ракић.

И Бошко Обрадовић, шеф посланичке групе Двери, тврди да је једини смислен материјал за ванредну седницу Народне скупштине о КиМ, извештај главног преговарача – Председника Републике, са текстом француско-немачког предлога и предлогом одговора државе Србије на нови западни ултиматум.

„Све остало је фарса и прављење новог ријалити шоуа“, сматра Обрадовић.

Мирослав Алексић, шеф посланичке групе Народне странке, тврди да посланици за седницу парламента нису добили материјал са француско-немачким предлогом, већ само извештај Канцеларије за КиМ.

„То апсолутно указује да ће предстојећа седница бити још једна у низу Вучићевих представа, после које ћемо претрпети неки нови пораз. Одржавати седницу без увида у план и предога резолуције о којој би се расправљало и која би била усвојена, нема никаквог смисла, а ни значаја“, напомиње Алексић.

Додаје да шта год се буде дешавало на тој седници парламента, Вучић ће наставити да тајним договорима крчми српске националне интересе, уколоко се не усвоји преговарачки оквир.

Ђорђе Микетић, посланик посланичког клуба Заједно-Морамо, подсећа да је седница најављена да би се расправаљало о извештају, односно о Вучићевом препеву споразума, јер француско-немачки предлог споразума није достављен посланичким клубовима, нити је било ко упознат са његовим садржајем.

„Чак ни посланици већине не знају шта се у њему налази. Спрема нам се нова представа лошег текста и још горих глумаца. То је недопустиво. Ми две године тражимо да знамо о чему се преговара и шта је на столу. И ево, опет нема трансапрентног вођења процеса, јер јавност и изабрани представници не знају шта се налази у овом нацрту“, наводи Микетић за Данас.

Саговорник Данаса уверен је да грађани Србије имају снаге да уђу у отворен и мудар друштвени дијалог о овако комплексном питању КиМ, али се дијалог мора и отворити.

„Ова седница, нажалост, биће још једна пропуштена шанса“, закључује Микетић.