Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА ОТКРИЛА: Мило добио Вучићеву подршку да се обрачуна са Црквом у ЦГ!

0

" Имамо добро срочено писмо Александра Вучића упућено америчком државном секретару Мајку Помпеу, које носи данашњи датум 30. децембар. Оно представља трапаво срочену рођенданску честитку. Главна ствар писма није његов садржај, већ оно чега нема у њему - немили догађај у Црној Гори. У дипломатији је јако важно не само шта напишете, већ и шта не напишете", истакао је Вук Јеремић.

Савез за Србију данас је одржао последњу конференцију за новинаре у години на којој се осврнуо на велика политичка дешавања која су обележила 2019.

– Ово је година у којој протести грађана широм Србије, поготово у главном граду, показали да не могу бити угашени, година у којој је направљен споразум грађана и политичких представника опозиција, који је опстао. Ово је година када су ствари почеле да се мењају. Београдски универзитет донео је коначну и неопозиви одлуку о докторату Синише Малог. Јавност се изборила да из заробљеништва режима Александра Вучића буде избављен Александар Обрадовић, храбри узбуњивач из Крушика. Ствари више не могу бити враћене у пређашње стање – рекао је Вук Јеремић, председавајући СзС.

Он је навео да се у децембру, нажалост, испоставило да посредовање у доброј намери покушано од стране једног броја европских парламентараца није донело резултат када је реч о условима за одржавање фер и поштених избора.

– Ситуација у Србији се погоршала, а не побољшала. Фер избора неће бити у 2020. години, отклоњена је свака сумња за то – рекао је лидер Народне странке.

– Сам крај године донео је догађај који је уздрмао мир и стабилност у региону, поготово у Црног Гори који и те како има везе са Србијом. Тај догађај је нечасни закон о верској слободи, а заправо закон о верској неслободи који за циљ има одузимање српске имовине у Црној Гори. Проблематичније за нас овде је што се више не може говорити о нечињену српског режима када је реч о Црној Гори. Његово понашање се може назвати саучесништвом. Власт је активно заташкавала оно што се дешава у Црној Гори – рекао је Јеремић.

Такође, истакао је чињеницу да на дан када је закон о слободи вероисповести усвојен, амбасадор Србије у Подгорици предао је копије својих акредитива црногорским властима и да тиме отпочео мандат амбасадора Србије у Црној Гори, те да то представља високо протоколарни чин који за последицу има слање поруке „да је све нормално“ у односима две државе.

– На данашњи дан имамо још један доказ за активно саучесништво кроз нечињење, а то је добро срочено писмо Александра Вучића упућено америчком државном секретару Мајку Помпеу. Оно носи данашњи датум, 30. децембар, и представља трапаво срочену рођенданску честитку. Главна ствар писма није његов садржај, већ оно чега нема у њему – немили догађај у Црној Гори. У дипломатији је јако важно не само шта напишете, већ и шта не напишете – рекао је Јеремић.

Лидер Народне странке додао је да се у рођенданском писму Вучић са задовољством подсетио састанка између њих двојице који се одиграо летос у Њујорку, а на којем је присуствовао и Тони Блер.

– Подсећам да је то састанак који се догодио 20. августа, да је Тони Блер седео са Вучићем и да су разговорали о Косову. Та врста недржавничког понашања је нешто што у овим последњим данима ове године носи са собом горак укус, утисак – казао је он.

Вук Јеремић је подвукао да се нада да ће наредна година бити година суштинске промене.

– Та промена се неће догодити на лажним изборима, на којима ће бити дискутована лажна платформа Србије 2025. Ништа од тих ствари које су написане на њој нису ушле у предлог буџета који је поднео Синиша Мали. Зашто? Зато што су та два папира радила два одвојена мафијашка клана. Србију 2025. радила је Бебина група, а буџет Синишина. Надам да да ће 2020. година бити последња година лажи и да после тога долази ново време – закључио је Вук Јеремић.