Прочитај ми чланак

Опозиција: Неуспех преговора значи улица

0

Део опозиционих политичких партија још није донео одлуку да ли ће учествовати на изборима расписаним за пролеће наредне године. Како кажу, бојкот као опција није у потпуности искључена, наводећи да ће њихово учешће у изборној трци зависити од исхода преговора са представницима власти, односно воље режима да испуни захтеве који се односе на слободу медија и фер изборне услове.

У јавности се већ неколико дана, у сусрет преговорима власти и опозиције, говори и о евентуалном понављању бојкота избора. Опозиционари, незадовољни чињеницом да власт још није дала зелено светло за почетак преговора, истичу да поменута опција није у потпуности искључена, те да ће евентуални неуспех разговора са режимом продубити политичку кризу у земљи.

FOTO: N. S.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас истиче да ће Србија, уколико се не прихвате захтеви демократске јавности, склизнути потпуно у тоталитаризам, те да ће Европа добити новог Лукашенка.

“Александар Вучић ће од Србије направити кинески магацин. Ако нема услова за изборе наравно да нема ни избора, па самим тим на истима не можемо да учествујемо. У том случају ће се дубока политичка криза у којој се налазимо пренети на улице, што је опција против које се искрено борим. Сматрам да дешавања на улици нико не може да контролише и последице могу да буду фаталне”, каже Ђилас за Нова.рс.

Алексић: Тренутно се ништа није променило

Према речима потпредседника Народне странке Мирослава Алексића, његова партија није донела одлуку о учешћу на изборима, наводећи да ће она зависти од тога да ли су се изборни услови променили.

“Одлуку ћемо донети искључиво у односу на то да ли су се створили услови за одржавање избора или нису. У овом тренутку се ништа није променило”, на питање нашег портала да ли то значи да је његова странка тренутно ближа идеји поновног бојкота, Алексић је одговорио да, уколико постојећа ситуација остане непромењена, Србији уопште нису потребни избори.

“Онда нек се Вучић прогласи за цара и не треба ни да буде избора”, поручио је он.

Грбовић: Ниједна опција није искључена

Говорећи о евентуалном (не)учешћу Покрета слободних грађана на изборима, председник ове политичке организације Павле Грбовић за наш портал истиче да ниједна опција не може бити унапред искључена, али да је прерано да се доносе одлуке у тренутку кад још нема довољно чињеница.

“Уколико преговори не успеју, питање бојкота или избора ће бити најмањи проблем са којим ће се Србија суочити. Цена пропасти преговора је продубљивање кризе и врло вероватно губитак моћи да се нагомилано незадовољство грађана адекватно политички и институционално каналише. Уколико институције не буду почеле да функционишу, уколико јавни сервис не буде отворен за другачије мишљење, уколико се запослени буду третирали као гласачке машине, онда ће незадовољство пре или касније неконтролисано експлодирати”, наводи он.

Кад је реч о припреми за предстојућу изборну трку, Грбовић је рекао да његов покрет ради на изради политичке платформе која би живот у Србији, како каже, могла да учини “лепшим, лакшим и достојанственим”.

“Надам се да ће и епидемиолошка ситуација бити значајно боља у наредним месецима како бисмо могли да се више бавимо и теренским радом. Здравствени, економски и образовни системи су готово паралисани, темељи на којима су они постављени су на климавим ногама и потребна је њихова коренита промена, прилагођена реалним потребама и духу времена”, наглашава он.

Обрадовић: Одлуку о учешћу на изборима донећемо кад се распишу

Лидер Двери Бошко Обрадовић, напомиње да ће одлуку о учешћу на изборима или новом бојкоту донети Главни одбор Двери, након што избори буду расписани и док видимо који избори ће бити одржани и какви су изборни услови.

“Већ сам рекао и поновићу: бојкот избора је била добра терапија за прошлогодишње недемократске изборе, јер је болест урушавања свих демократских вредности у нашем друштву мало успорила и власт је морала да скрати мандат нелегитимној Скупштини и Влади са четири на годину и по дана, а РТС је мало отворио своја врата, иако је све то ништа спрам медијског мрака у коме живимо. Међутим, болест није излечена и очито је потребна још јача терапија. Најбољи начин за мирни излазак из ове политичке кризе јесте споразум између власти и опозиције о побољшању изборних услова за наступајуће изборе на свим нивоима. Уколико до тога не дође морамо бити спремни за ванинституционалну борбу”, наводи он.

Зеленовић: Усмерени смо на дијалог

Председник Заједно за Србију(ЗЗС) Небојша Зеленовић истиче да ни његова странка није донела одлуку око учешћа на изборима, те да су им друге ствари приоритетније.

“Заједно за Србију се припрема за учешће у дебати о изборним условима. Дакле, никаква одлука о учешћу на изборима и није могла бити донета до сада”, кратко је поручио Зеленовић.

На питање да ли ће бити спремни за изборну трку, уколико се услови промене, председник Заједно за Србију је навео да његова странка, са својим политичким партнерима, свакодневно ради на успостављању мреже активиста по читавој Србији.

Лутовац: ДС ће учествовати на изборима кад они то заиста и буду

Лидер Демократске странке Зоран Лутовац за Нова.рс каже да ће његова партија учествовати искључиво у изборном процесу уколико се грађани пружи могућност потпуног инфомрисања путем РТС и медија са националном фреквенцијом, чиме би, како наводи, могли да формирају своју изборну вољу.

“ДС ће учествовати на изборима онда кад они то заиста и буду. Верујем да ћемо се у сарадњи са другим опозиционим снагама, уз посредство ЕУ, изборити за то елементарно право које је законом и уставом гарантовано грађанима Србије. Узимајући у обзир чињеницу да је ова власт потпуно поделила друштво, да манипулисе страхом и игра се емоцијама народа, нежељени сценарији постају све реалнији. Због тога је од јавног интереса да се изборимо за могућност да се промене спроведу демократским путем, односно на изборима”, напомиње он.