Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА: Најава промене рада парламента резултат притиска Брисела и опозиције

0

Више опозиционих посланичких група оценило је данас да је најава председнице Скупштине Србије Маје Гојковић о промени рада праламента, односно избегавање доношења закона по хитном поступку, омогућавање расправе о буџету као једине тачке дневног реда и укидање бесмислених амандама резултат не само притиска Брисела већ и резултат бојкота парламента и градјанских протеста.Део опозиције је ипак скептичан да ће до промена доћи, или пак оцењује да би промене можда могле бити могуће само уколико би Маја Гојковић била смењена са места председнице парламента.

Шеф посланичке групе Демократске странке (ДС) Горан Ћирић рекао је агенцији Бета да је најава промене у раду показатељ да је заправо владајућа већина на челу са Мајом Гојковић и уз одборење председника Србије Александра Вучићаонемогућавала дебату и урушавала највише законодавно тело.

Фото: Србин.инфо

„Занимљива ствар је да сада Маја Гојковић може да обећа да неће бити бесмислених амандмана, закона по хитном поступку и да ће бити расправе о буџету који ће бити једина тачка дневног реда на седници. То је потврда да је такав рад био у организацији и ње (Маје Гојковић) и читаве скупштинске већине и председника државе који је све то одобравао“, рекао је Ћирић.

Он је казао да опозиција на те проблеме указује од почетка актуелног сазива парламента, односно већ три године, те да одлука Маје Гојковић да промени рад парламента није последица само извештаја Европске комисије, у коме су изнете замерке на рачун највишег законодавног тела, већ да је најава промене рада резултат бојкота парламента и грађанских протеста, али да је питање да ли ће и када до тога доћи.

Шефица посланичке групе „Клуб самосталних посланика“ и потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић рекла је агенцији Бета да, ако власт заиста жели нешто да промени, прво треба да смени Мају Гојковић са места председнице парламента.

Шефица посланичке групе „За спас Србије-Нова Србија“ и потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић рекла је агенцији Бета да Мају Гојковић није ништа ни раније спречавало да обесхрабри бесмислене амандмане владајуће већине и недемократско доношење закона по хитном поступку, али да сада када је Европска комисија коначно ставила озбиљне примедбе на владавину права и демократске процесе у Србији, као и на „распад“ парламента, Гојковић покушава да „извади флеке“ обећањем да ће од сада „бити добри“.

„Брисел воли лојалне и уредјене државе. Овај режим лојалност још и одржава, али неуредјеност и распад демократије не могу да се сакрију, а нити поправе од стране оних који су довели до овог стања друштво и државу“, истакла је Санда Рашковић Ивић.

За шефицу посланичке групе Странке модерне Србије Татјну Мацуру проблем је то што су посланици били принудјени да чекају извештај Европске комисије да се „неке нормалне ствари спроведу у дело“, односно проблем је што се није реаговало раније.

Мацура је агенцији Бета рекла да је Гојковић на скупштинском колегијуму у марту најавила могућност промена у раду парламента, али да се ипак на крају чекао извештај Евроспке комисије, односно притисак из Брисела.

Извршни директор Цесид-а Бојан Клачар рекао је агенцији Бета да је Маја Гојковић промене најавила јавно на озбиљном скупу и да би морала да их испуни, те да препоруке Европске комисије не угрожавају власт и није немогуће спровести их.

Он је оценио да су најављене промене директна последица извештаја Европске комисије и да је на неки начин власт разумела поруке које се односе на врло јасне критике према парламенту, јер је парламент у том извештају и препознат као институција која је добила одредјену врсту лоших оцена.

„Те критике су и релативно лако спроводиве и направиће најмању могућу штету власти. Има критика у извештају које је теже испунити и изаћи им у сусрет, а ово што се тиче парламента су ствари које могу релативно брзо да се реше“, додао је Клачар.

Он је казао да најављене промене у раду које се најављују у последње време нису директно повезане са Пословником о раду парламента, али да се Пословник Бриселу може представити као оправдање зашто је дошло до лоше ситуације у парламенту.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!