Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА КРИЈЕ ДЕТАЉЕ ПРОТЕСТА, али поручује – никакви упади нису планирани

0

Лидери опозиционог Свеза за Србију тврде да уопште нису планирали да упадају у институције, али да штрајк глађу јесу разматрали. Међутим, на идеји се и стало, док је власт, како кажу, јучерашњу представу са штрајком глађу искористила како би њихови чланови упадали у локалне скупштине и институције у којима нису на власти.

Детаље и сценарио за сутрашњи велики протест не желе да саопште јавно, из, како наводе, тактичких разлога.

Од кога ће посланици владајуће коалиције у суботу бранити Скупштину? Док они сами тврде да је опозиција планирала насилан упад у парламент, председавајући Савеза за Србију Зоран Лутовац каже да режим креира представу како би скренуо пажњу са самог протеста, јер тврди да упад у Скупштину никад није био опција.

„Протести ће бити мирни и ненасилни, упркос свим спиновима које можете видети на медијима под контролом овог режима. На данашњем протесту биће прочитани и захтеви који су усаглашени од стране свих нас учесника данашњег састанка“, објаснио је Лутовац.

И најава власти да ће штрајковати глађу најпре је образложена као превентивни одговор на сазнања да ће управо опозиција гладовати из протеста, и на тај начин блокирати рад парламента. Та идеја је била на столу, каже опозициона посланица Санда Рашковић Ивић, али није прихваћена.

„Не могу тачно да се сетим јер је то прошло као нека идеја, више завитлавање него озбиљна идеја“, рекла је Рашковић Ивић.

Док су посланици и министри оптуживали опозицију да кују планове за упад у републичку и локалне скупштине, власт је управо то учинила. Одборници Српске напредне странке упали су и закључали се у општинске просторије у Нишу.

Готово симултано, одборници и симпатизери Српске напредне странке ненајављено су ушли и у зграде опозиционих општина – у Шапцу, где нису желели да дају изјаве за медије, у Параћину, где их је локално руководство послужило соком, као и у београдској општини Стари град.

„И то је пракса све ово време – све оно за шта се оптужује опозиција, у ствари спроводи овај режим“, оценио је Лутовац.

Док опозиција тврди да неће бити насиља, јавност још увек нема информације шта је планирано на, како је најављено, највећем опозиционом скупу од како је Српска напредна странка на власти.

Није позната ни рута, ни говорници, нити план шта ће демонстранти радити испред Скупштине Србије. Медије су позвали, али им на питања нису одговорили.

„Рекли смо вам оно што смо имали намеру да вам кажемо. О осталом, то ћемо рећи на самом протесту“, поручио је Лутовац.

Познато је само да скуп почиње у 15х испред Дома Народне скупштине.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!