Прочитај ми чланак

Опозиција – Јовановић и Бастаћ: СНС објавила рат – отима се сваки педаљ земље

0

Испред Градске управе на Тргу Николе Пашића, јуче, 3. марта, око 10.00 сати, окупили су се опозициони одборници СзС који бојкотују заседања, на челу са Николом Јовановићем и Марком Бастаћем, председником општине Стари град.

Они су непосредно пре почетка седнице Скупштине града изразили незадовољство због, како су објаснили, „отимања зелених површина Београђанима“.

– Готово у сваком делу Београда се повећава коефицијент градње, смањују се површине за игралишта, вртиће, школе, паркове, зеленило. На данашњој седници градска власт се спрема да усвоји план ге ће 12,5 хектара земљишта на општини Чукарица, на крају Пожешке улице, које је било планирано да буде парк и комплекс спортско-рекреативних терена, претворити у искључиво стамбено комерцијално насеље са минимумом зелених површина, без јавних објеката и површина. Ради се о такозваној Сунчаној долини на крају Пожешке улице – рекао је окупљенима Никола Јовановић.

Шеф Одборничке групе Савеза за Србију (СЗС) у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је и да је данашња седница Скупштине Београда потврда да је Српска напредна странка (СНС) објавила рат свим београдским зеленим и јавним површинама.

Јовановић је рекао да је раније планирано да је тај простор између улица Пожешка и Маршала Толбухина буде спортско рекреативни центар, а да се сада планира насеље „Сунчана долина“ за 1.500 људи без зелених површина, паркова, школе или вртића.

Он је позвао грађане Чукарице и Београда да се супротставе „урбанистичком насиљу“.

На конференцији се обратио и потпредседник Странке слободе и правде (ССП) Марко Бастаћ и рекао да власт планира да спроведе јавно-приватно партнерство са фирмом Дигитал принтинг центар (ДПЦ).

Он је додао да ће они имати обавезу да уређују подземне пролазе и пасаже и да ће то граду платити 80.000 евра на годишњем нивоу, што – према његовом прорачуну – износи 26 евра по билборду, док та фирма оглашавање на билборду наплаћује више од 100 евра за надељу дана.

„То је фирма која је на градским изборима забранила да објави кампање опозиционих странака, која је постала државни цензор за изборе и као награду за све што раде за СНС, они ће бити награђени са нових 250 локација у центру града“, рекао је Бастаћ.

Градски урбаниста Марко Стојчић одговара да је план био на јавном увиду довољно дуго и да „опозиција обмањује јавност“ тврдњом да је то зелена површина која је раније имала другачију, како каже, рекреативну намену.

На скупу није било никаквих инцидената, а говори Јовановића и Бастаћа завршени су неколико минута после 10.00 сати.