Прочитај ми чланак

Опозиција хоће патријарха Порфирија као посредника у дијалогу с режимом

0

Представници опозиције поздравили су став патријарха Порфирија о међустраначком дијалогу и превазилажењу друштвених подела, наводећи да он као ауторитет, иако је Србија секуларна држава, може да допринесе смиривању тензија у друштву.

Подсетимо, патријарх Српске православне цркве Порфирије, гостујући у емисији “Упитник”, рекао је да није размишљао да се укључи у дијалог власти и опозиције, али да се труди да разуме актере поменутих преговора.


“Мислим да је свака врста поларизације штетна за државу. Мој је дубински осећај да свако ко инсистира на поларизацији нема искрене намере. Мора се инсистирати на превазилажењу сукоба и неспоразума и на то ћу увек апеловати. Јеванђеље нас позива на дијалог и разговор, а из тога ће, сигуран сам, проистећи боље упознавање и разумевање. А кад постоји елементарно разумевање, макар на политичкој сцени, верујем да онда може доћи до мирнијих услова живота”, рекао је патријарх СПЦ.

Коментаришући поменуту изјаву, лидер Двери Бошко Обрадовић за Нова.рс каже да улога новог патријарха може бити пресудна за смиривање нагомиланих тензија у друштву и за избегавање сценарија грађанског рата који нам, према његовим речима, прети.

“Само један такав, духовни ауторитет може да утиче на све стране да ублаже реторику, зауставе било какве изливе међусобне мржње и седну за преговарачки сто. Такође, по узору на патријарха Павла, интервенција његове светости на страни демократије и правде може извући наше друштво из тренутног недемократског и неправедног система власти. Патријархова мисија у овом правцу би била веома драгоцена и лековита за све”, наводи председник Двери.

Сличан став дели и председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, који за наш портал истиче да би потписао сваку реч коју је Порфирије изговорио.

“Потписујем сваку реч коју је његова светост патријарх Порфирије рекао о потреби превазилажења подела у нашем друштву и смањења тензија које данас постоје. Одговорност је на свима који се баве политиком је да својим понашањем допринесу томе. И да дијалог искористе за постизање договора који ће помоћи изласку дубоке кризе у којој се као друштво налазимо”, рекао је Ђилас.

Да патријарх Порфирије може да допринесе смиривању тензија, било оне друштвене или политичке, сматра и потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

“Свакако да патријарх, као врхунски ауторитет у једној земљи, и те како може да допринесе нормализацији у свим сферама друштвеног живота, па и политичкој. Он може да има такву улогу и његова мисија би требала да буде посвећена умањивању разлика и да покуша да нормализује дијалог између грађана Србије”, подвлачи Алексић.

С друге стране, председник Социјалдемократске странке и бивши први човек државе Борис Тадић за Нова.рс истиче да патријарх Порфирије може највише да пружи друштву кроз улогу коју обавља, односно тако што ће бити патријарх свих грађана.

“Нажалост, неретко смо у претходним годинама под овим режимом видели представнике Цркве у политичким улогама и учешћу у поларизацији друштва, коју креира Вучићев режим. Незамислива је свакако улога патријарха у међустраначком дијалогу. Међутим, у кризним временима и тренуцима је некада потребно и укључивање патријарха, али ни тада као политички, већ друштвено ангажованог. Подсећам вас на иступе патријарха Павла, који се никада није мешао у политику, али у кризним тренуцима је увек био на страни грађана и против сваке врсте терора и насиља над грађанима, истином и правдом. По мом мишљењу, само у таквим критичним тренуцима и догађајима по природи ствари се сусретну улоге политике и цркве”, рекао је бивши председник Србије.

Напоре патријарха за превазилажење сукоба и тензија у друштву, поздравио је и председник Демократске странке Зоран Лутовац, наводећи да је сагласан са поглаваром СПЦ да су потребни разговори.

“Поздрављам патријархове напоре, које и као странка улажемо, да се у Србији ствари решавају дијалогом. Истовремено не смемо заборавити на чињеницу да је Србија секуларна држава и да је пред нама међустраначки дијалог, дакле дијалог између политичких актера који треба да учествују на изборима. Не видим начин на који би се у дијалог и формално укључили и представници СПЦ. Чини ми се да то и није могуце узевши у обзир формат, начин на који це се водити дијалог и посредничку улогу Европског парламента. Са друге стране, уверен сам да овакви наступи патријарха доприносе приближавању заједничком циљу који морамо имати као друство, нормализацији прилика у држави коју је узурпирао криминализовани режим”, поручио је Лутовац.

На питање да ли патријарх може да помогне у смиривању тензија у друштву, председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић каже да је наша држава суочена са решавањем кључних државних питања, чији је значај историјски.

“Та питања је немогуће решити на трајан и одржив начин, односно без укључивања свих грађана у политички процес. Да бисмо превазишли ово страшно стање политичког и целокупног јавног живота, које је произвео режим својим бруталним кршењем Устава, добро је да се укључе сви који имају ауторитет и утицај. Не може одмоћи укључивање Цркве и патријарха, као ни укључивање САНУ и њеног председника, као ни сваке друге институције која може и жели да помогне”, напомиње Зеленовић.

Председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић за Нова.рс наводи да улога патријарха јесте да буде помиритељ и да благом речју и добронамерним деловањем спречава даље поделе у друштву.

“Чини ми се да нови патријарх има намеру да се тиме бави и то поздрављам. Нисам сигуран да је дијалог о изборним условима идеално место за његову активну улогу, а која је свакако неопходна у оквиру једног ширег друштвеног дијалога. Покрет слободних грађана се залаже за секуларну државу, али не негирамо реалан утицај који СПЦ има у друштву као и духовне потребе великог броја грађана. У таквим условима СПЦ, а њен поглавар поготово, имају велики утицај на стање у друштву и сносе значајну одговорност, тако да се надам и верујем да је патријарх тога свестан и да ће дати свој допринос да постанемо толерантније, слободније и срећније друштво”, закључио је Грбовић.