Прочитај ми чланак

Опет пијан – Вучић поново у главној улози на сајму вина: Пијем више од Димитра

0

Председник Србије Александар Вучић, који је отишао у Верону у оквиру иницијативе Западни Балкан, поново је био у главној улози на тамошњем сајму вина. Објашњавао је домаћинима Италијанима предности српског грашца, зашто је била потребна храброст да Македонци представе “сераи вранац” и зашто су Албанци требали да сачекају са својом представљеном сортом: “Ово је релативно младо вино. Морате да сачекате за још пет, шест, 10 година. Отворили сте га мало раније, треба да се декантира”.

Да је Александар Вучић велики љубитељ вина било је јасно још на прошлогодишњем београдском сајму, када су га грађани у уживо преносу готово сат времена гледали како пије различите врсте вина.

Епизода у којој његова саветница за медије покушава да му узме чашу није се поновила у Верони, али је председник Вучић и на том сајму имао централну улогу. Практично је водио програм и објашњавао и домаћинима, али и Албанцима и Северомакедонцима предности и мане понуђених сорти.

Прво је у друштву Едија Раме и Димитра Ковачевског, премијера Албаније и Северне Македоније, на заједнимчком штанду говорио о утисцима из Италије и изразио очекивања да ће на сајму бити доста заинтересованих италијанских винарија за кооперацију, како би била унапређена српска индустрија вина и технологија производње.

После краћег говора за окупљење медије у једном тренутку је рекао: “Морамо нешто да пробамо”.

“Стево, дај послужи нешто. Овде је главни човек који вам може нешто понудити”, рекао је Вучић.

Председник је потом представио грашац и објаснио да је реч о аутохтоној врсти из северозападне Србије.

“Ово је добро аперитив вино… Зденка, све под контролом? Много људи из Србије је дошло. То значи да прво људима иде посао, желе већи посао, срећан сам што ово радимо. Наш сајам у новембру ће бтии чудесан, постаћемо, трећи четврти сајам у Европи”, рекао је Вучић.

Потом је један од домаћина рекао да је председник Србије одличан познавалац вина, а кад је ред дошао на северномакедонски вранац, Вучић је упитао ко је донео одлуку да се то понуди.

“Сераи вранац 2019, део тиквеша, баш се питам ко је донео одлуку. Енолог? Свака му част на храбрости. Сераи вранац да понудите, ја се никад не бих усудио да то урадим и свака им част на храбрости. То је сувље од кабарне франа на задњем непцу онако… Зато се ја још либим. Много јако”, навео је српски председник.

Кад је на ред дошло албанско вино, Вучић је затражио час, како би пробао и ту њихову сорту.

“Тог вина нема у Србији и Северној Македонији”, истао је председник, а након гутљаја додао:

“Неочекивано добро балансирано. Зденка, јеси пробала ово вино? Само пробај и једно и друго, зато што је интересантно”, закључио је он,

Председник је оценио да је реч о релативно младом вину.

“Морате да сачекате за још пет, шест, 10 година. Морате мало да сачекате за ово вино. Отворили сте га мало раније, треба да се декантира”, навео је Вучић.

Потом му је неко из Србије рекао: “Шефе, сви су реаговали на овај грашац. Италијани су одишевљени грашцом”.

Потом је Вучић поновио да је реч о аутохтоној сорти и да се могу очекивати резултати.

“Веома је робусно, али има добар потенцијал. То је беба”, рекао је Вучић и додао да је причао са италијанском премијерком Ђођом Мелони и да су се договорили да се виде сутра на сајму.

Димитар Ковачевски је потом говорио која су његова омиљена вина, док председник Србије није желео да одговори на то питање и навео разлог због чега.

“Ја не могу о томе да говорим, зато што пијем више од Димитра и није фер да то говорим. Боље да он прича о фудбалу, јер боље то зна. А о винима, мало више пијем од њега. Не могу да то говорим, зато што зависи од тог шта желите, уз коју храну, у којем тренутку. Зденка то зна најбоље, а ми што волимо да пијемо вино, нама је то тешко да кажемо”, навео је Вучић.