Прочитај ми чланак

Они хоће, али професионални војници немају право на штрајк

0

БЕОГРАД - Министар одбране Зоран Ђорђевић истакао је данас да брига о животном стандарду припадника Војске Србије није привилегија Војног синдиката Србије, већ заједничко настојање да се материјални положај и услови рада у војсци побољшавају према реалним могућностима државе и друштва.

285653
 
Ђођевић се огласио поводом позива Војног синдиката Србије на најављени протестни скуп, који има за циљ, како се наводи у позиву, „остварење захтева јединог репрезентативног синдиката запослених у Војсци Србије за унапређење материјалног, социјалног и радног положаја припадника Војске Србије и заустављање њеног даљег урушавања“.
 

Министар одбране у саопштењу наглашава да мора бити више разумевања за све тешкоће и проблеме са којима се данас суочавамо, пре свега у процесу економског опоравка.

„Припадници Војске Србије морају делити судбину осталих грађана и прихватити чињеницу да се на унапређењу њиховог положаја сигурно ради, али према реалним могућностима и снази привреде од које зависе сви грађани, па и припадници војске“, истакао је Ђорђевић.

„Протестни скуп сигурно није начин да се покуша изнудити нешто за шта у овој ситуацији нема могућности, а поступно побољшање животног стандарда и радних услова остаје преокупација Владе Републике Србије и њеног премијера, као и Министарства одбране“, навео је министар одбране.

Ђорђевић је посебно нагласио да према члану 14. став 5 Закона о Војсци Србије, „професионалним припадницима није допуштено право на штрајк“.

Треба имати у виду, указао је министар Ђорђевић, да је кроз историју било много тешких тренутака, али да припадници Војске Србије, који су увек делили животне околности са својим народом, никада нису приступали јавним протестима, тако да и најављени преседан на који позива Војни синдикат не треба да има подршку припадника Министарства одбране и Војске Србије, наведено је у саопштењу.