Прочитај ми чланак

Они ће сада владати Србијом из сенке

0

ivica-kojic

Александар Вучић и Ивица Дачић, премијер и први потпредседник, изабрали су нове шефове кабинета. Вучићева десна рука биће Ивица Којић, а Дачићев најближи сарадник Зорана Влатковић.

Шефови кабинета министара најчешће су непознати широј јавности, а неретко се за њих прича да се ради о веома моћним људима из сенке. Они располажу свим информацијама којима брифују своје шефове и повезују рад свих његових сарадника.

Ивица Којић, који ће руководити Вучићевим кабинетом, обављао је исти посао и за Млађана Динкића, у време кад је водио Министарство економије. Словио је за његовог човека од поверења. На изборима 2012. године био је 11. на листи УРС-а, а након формирања владе Ивице Дачића постао је државни секретар у Министарству финансија и привреде, које је водио Динкић. Оставку на ту функцију поднео је у септембру 2013, када је УРС избачен из реконструисане владе. Како смо сазнали, важи за одговорну особу која задате послове обавља успешно. Посао шефа кабинета министра иностраних послова обављаће Зорана Влатковић, нестраначка личност, која му је у прошлом мандату била саветница и која важи за доброг познаваоца Европске уније.

Нови министар полиције Небојша Стефановић је такође именовао свог шефа кабинета – Ивана Ристића, који је од 2000. године запослен у МУП-у, у Специјалној антитерористичкој јединици, а од 2012. на пословима у Управи за обезбеђење. Десна рука новог министра здравља Златибора Лончара биће др Татјана Рајовић, која је била начелница Одељења за здравствену инспекцију у Министарству здравља, а кабинет Јадранке Јоксимовић, министарке без портфеља задужене за ЕУ, предводиће магистар Катарина Терзић, која је радила као службеник у Скупштини Србије.

У Министарству финансија није било никаквих измена. Шеф кабинета је Борис Драговић, економиста који је и члан Горске службе спасавања. Најближи сарадник министра правде и убудуће ће бити Дејан Царевић, а промена неће бити ни у кабинету Вање Удовичића, министра спорта. Његова десна рука остаће Уна Станковић. Шефица кабинета министра културе Ивана Тасовца остаће Јелена Маринковић.

(Блиц)