Прочитај ми чланак

Она је Ирена Вујовић, а ово је лице СНС

0

Два дана након акцидента са изливањем амонијака у околини Пирота, у коме су преминуле две особе, а више од 50 је хоспитализовано, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић коначно се појавила на лицу места и обратила медијима. Опште је мишљење - боље да није. Саговорници “Нове” наводе да је Вујовић показала потпуно одсуство осећаја одговорности за оно што се десило у њеној сфери надлежности и да је вербална комуникација министарке испод нивоа сваког ко претендује да се бави политиком.

Пре четири дана недалеко од Пирота из шина је исклизнуо воз који је превозио цистерне амонијака. Због његовог изливања у том граду проглашена је ванредне ситуација, на становништво је апеловано да не излази из кућа, а вртићи и школе су били затворени.

Foto: Twitter/Andrej

На лицу места министарка Ирена Вујовић дошла је тек трећи дан. У дану када је ситуација била најкритичнија, уместо ње, о концентрацији амонијака у ваздуху говорио је министар саобраћаја Горан Весић.

Када се коначно појавила у том граду, приликом обраћања медијима расправљала се са локалним новинарима, а на нека питања није умела да договори. “Што сам ја дужна да знам” или “а што ја треба да мерим количину”, говорила је она.

Ушла је и у полемику са новинаром, оптужујући га да му неко говори шта треба да је пита.

“Уколико се те ваше колеге које вам шаљу питању преко телефона питају што министарка данас није на локалцији, нисам зато што не можемо по закону, а чак и они који могу по закону не смеју данас због тужилаштва које је на терену. Мени је стварно жао и сигурно ће се забринути колеге народни посланици зашто ја нисам на локацији“, рекла је Вујовић.

Начин на који се Вујовић обраћала у Пироту изазвао је гомилу негативних реакције у јавности, а саговорници “Нове” наводе да је порука коју је послала министарка поражавајућа.

„Да је макар признала делимичну одговорност“

Бојан Пајтић, бивши војвођански премијер и некадашњи посланик, каже да наступ Ирене Вујовић показује потпуно одсуство осећаја одговорности за оно што се десило у њеној сфери надлежности. Како истиче у изјави за “Нову”, начин на који се опходила према медијима указује на бахатост која је непримерена, али карактеристична за функционере СНС.

„На жалост, њен наступ ниједног тренутка није улио поверење грађанима да је она озбиљно схватила проблем са којим се суочава, нити да је спремна да учини све да се тај проблем реши. Да је признала макар делимичну одговорност свог министарства утисак би био другачији. Међутим, њена поспрдна реакција на питање новинара о одговорности за ову еколошку катастрофу је сама по себи била довољна да видимо да се ради о особи која је потпуно незрела за обављање било које јавне функције. Посебно за обављање функције министарке за заштиту животне средине у земљи која је у самом светском врху по неславној статистици загађености и ваздуха и воде“, сматра Пајтић.

Он наводи да њено министарство има објективну одговорност да прати траснпорт штетних материја и услове тог транспорта кроз Србију.

„Чињеница да је Министарство очигледно зажмурило да се опасне материје проносе Србијом преко пруга које су застареле, које су потпуно неусловне, већ по себи носи њену одговорност, односно одговорност оних људи који су је ту поставили“, истиче Пајтић.

Игор Авжнер, стручњак за политички маркетинг, каже да је у понашању министарке Вујовић свеприсутан манир “може ми се”.

„Шта рећи о наступу министарке Вујовић у Пироту? Слика и прилика постојеће власти. Њена вербална комуникација је свакако испод нивоа сваког ко претендује да се бави политиком, а да би креирала целовит наступ који одише ароганцијом, као додатак уноси и невербалну агресију, кроз уношење у лице новинару, погледима са “висине”, што би у свакој нормалној земљи било неприхватљиво“, наводи он.

Авжнер каже да политички, ми нисмо нормална земља и да је порука коју министарка шаље поражавајућа – да је функција за коју добија новац од грађана Србије битнија од функционалности, али не представља ништа ново.

„Манир “може ми се” је свеприсутан. Од наступа у медијима (који су у функцији те власти), преко Владе и Скупштине, па све до шалтера примарне здравствене заштите. Било би плодотворно да тренутни функционери (без функционалности), поред партијских курсева у “академијама” прођу и курс васпитања и лепог понашања. Ипак, лакше је постати партијски академац, него академски грађанин, а понашање се ипак из куће носи. Ко то “прескочи” када му је време било, тешко да ће касније надокнадити“, каже саговорник “Нове”.

Шта је са еко-токсиколошком јединицом?

Говорећи о реакцији Министарства животне средине, Дејан Лекић из Националне еколошке асоцијације каже да је према информацијама које он има Агенција за заштити животне средине послала аутоматску станицу коју је опремила анализатором за амонијак. Он у изјави за “Нову” поставља питање да ли је ангажована еко-токсиколошка јединица, односно лабораторија.

“У целој причи мене је зачудило недостатак информација о ангажовању те јединице. Питање је да ли су те јединице оперативне, да ли су адекватно опремљене…. Нисмо негде чули да је та јединица из Ћурпије (друга је у Београду) ангажована. Њен посао би био да уз опрему за мерење и заштиту изађе на терен иу континуитету извештава шта се догађа”, каже Лекић.

Упитан да ли у несрећи у Пироту постоји одговорност Министарства за животну средину, он каже да до акцидента мисли да не постоји.