Прочитај ми чланак

Омбудсман: Срби у Војводини да уче Хрватски и Мађарски језик

0

Vojvodina

 

Институција покрајинског омбудсмана заложила се данас да се у Војводини ученицима српске националности понуди могућност учења језика националних мањина у мултиетничким срединама.

„Парадоксално звучи чињеница да је у Војводини могућ упис ученика у билингвална одељења на енглеском, немачком, француском и немачком језику, а да не постоје таква одељења на пример на мађарском, словачком, румунском, русинском, хрватском или другом језику који је у службеној употреби на територији одређене јединице локалне самоуправе“, наводи се у саопштењу за јавност.

Омбудсман се у саопштењу поводом обележавања Међународног дана матерњег језика заложио и за промену методике наставе српског језика као нематерњег језика.

Омбудсман је навео и да, према истраживању, постоји велика социјална дистанца између ученика различите националности, која је узрокована непознавањем језика, како српског језика као службеног, тако и језика који је доминантно присутан у одређеним локалним срединама, односно језика који су поред српског такође у службеној употреби.

„Вршњачке групе се међусобно одвајају углавном због језика којим говоре, а на тај начин и према националној припадности“, пише у саопштењу.