Прочитај ми чланак

ОМБУДСМАН КРШИ ЗАКОН: Јанковић својим изјавама политизује институцију Заштитника грађана

0
Фото: Танјуг - Тања Валић; графичка обрада: beta.informer.rs

Фото: Танјуг – Тања Валић; графичка обрада: beta.informer.rs

Иако је Законом о Заштитнику грађана Саши Јанковићу забрањено да даје изјаве које су политичке природе, то га не спречава да својим изјавама из дана у дан све више политизује независну институцију Заштитника грађана.

Члан 10а Закона о Заштитну грађана је јасна:

“Заштитник грађана и заменик Заштитника грађана не могу давати изјаве политичке природе.”

Међутим, у протеклих пар месеци, Омбудсман Саша Јанковић, препуцавањима са министрима и политичарима, све више политизује институцију Заштиника грађана. Да је Јанквоић прекршио сопствени закон, потврђује и његова недавна изјава листу “Блиц” поводом пада хеликоптера:

– Иако упорно бежи од ње и у свему опет види “спрегу са бившим режимом”, министар одбране сноси одговорност за то што се у органу којим руководи, и не само у њему, промовише слепа послушност, а сузбија професионализам, реч струке. Официри који упозоре на неправилност, незаконитост – у Министарству су проблем а не део решења, зато се контролним органима и обраћају страхујући за радно место, рекао је Јанковић.

Јанковићева изјава о “бившем режиму” директно узрокује кршење одредбе Закона о Заштитнику грађана којом се забрањује давање политичких изјава. Свако ће имати своје тумачење реч “изјава политичке природе”, али је чињеница да посао заштитника грађана није да демнатује политичке изјаве министара које се односе на бивше режиме.

Када узмемо у обзир да је тај бивши режим Демократске странке уз помоћ СПС-а и ЛДП-а, о којем је говорио Гашић, 2012. године, предложио да се Јанковићу продужи мандат, намеће се питање да ли Јанковић на индиректан начин заступа тај “бивши режим”? То није посао заштитника грађана, штавише, такве изјаве му закон не дозвољава.

Јанковић је у истом интервјуу ишао толико далеко да коментарише, како је рекао, “политичаре”, уместо да је рекао државне функцинере, јер се он не налази на функцији да коментарише политичаре, већ државне функционере. Ако је неко политичар, не значи да је нужно и носилац јавне функције.

– Не идем тако далеко да било ког политичара кривим за пад хеликоптера, али они јесу одговорни за атмосферу страха и незамерања у државним службама, одговорни су што страх постоји чак и код генерала и пилота, официра познатих по својој “својеглавости”, рекао је Јанковић.

Заштитник грађана је још додао да не види одговорност министра здравља Златибора Лончара. Чак је прокоментарисао и његову евентуалну намеру да се фотографише.

– Жеља или потреба да присуствује слетању, да то овековече камере, нешто је друго. Лончар ту представу није створио, али је није ни прекинуо. А треба је прекинути, додаје Јанковић.

Да ли је Јанковић заштитник ГРАЂАНА или коментатор/аналитичар дневно-политичких догађаја? Имајући у виду то да Јанковић није спровео истрагу о паду хеликоптера у функцији заштитника грађана, није јасно због чега се Омбудсман придружује коментарисању догађаја мимо надлежности?

Међутим, одговор је изузетно прост – медијска пажња.

Јанковић је постао “познат” када је поднео кривичне пријаве против припадника “Кобри” због инцидента на Паради поноса прошле године. Тада га је јавност, на неки начин, прогласила херојем јер је храбро изнео детаље из страге о пребијању Вучићевог брата који, на неки начин, доказују кривицу Вучићевог обезбеђења. Због великих политичких притисака на његов рад, један део јавности је у Јанковићу видео “спас”.

Као резултат, Јанковић је добио на значају код медија. Од тог тренутка, Јанковићева фотогафија с времена на време заврши на насловним странама новина, што раније није био случај. Чак се новинари интересују и за његов приватни живот.

Јанковић полако губи осећај да је његов посао да у оквиру својих надлежности, најпростије речено, штити обичне грађане од државе, а не да коментарише и анализира потезе појединих министара и чланова Владе без спроведеног поступка контроле, у складу са законом.

Подсетимо да су Јанковић и Небојша Стефановић један дан водили рат саопштењима око осуде због објављивања фотографија Вучићевог малолетног сина на Телепромптер.рс.

Јанковић је преко свог Твитера  осудио наш потез, али то Стефановићу није било довољно па је преко саопштења упућеном “Тањугу” Јанковића оптужио да “не реагује само када се напада Александар Вучић”.

Затим је Јанковић наставио препуцавање са Стефановић преко Твитера и саопштења.

Није посао заштиника грађана да се политички препуцава са министрима преко Твитера и саопштења. Посао заштитника грађана је да спроводи поступке контроле законитости рада државних органа и да штити обичне грађане. Како је Јанковић кренуо, ускоро ће и независна институција Заштника грађана бити обесмишљена због политизације, а главни кривац ће бити директно Саша Јанковић.

(Телепромптер)