Прочитај ми чланак

„Олбрајтова заташкала злочине над Србима“

0

Директор Института за истраживања српских страдања у 20. веку Миливоје Иванишевић најавио је да ће ускоро јавности представити документа која, како наводи, доказују и потврђују да је бошњачка истина о Сребреници велика обмана, фарса и фалсификат, а да су прави страдалници на том подручју подрињски Срби.

603229_havijer-solana_f

Он је изјавио Срни да су сви покушаји српске стране да Савету безбедности УН предочи српска страдања у средњем Подрињу завршили неуспехом, јер су тамо у јулу 1993. године седели Медлин Олбрајт и Кофи Анан.

– Од нашег професора Николе Моравчевића сазнао сам да је, све што је стизало у УН о страдању Срба, њиховим утицајем уклањано и никада ниједан документ није дошао на дневни ред седнице Савета безбедности – рекао је Иванишевић.

Он је истакао да је ад акта тако стављен званични документ Владе Југославије који је потписао Добрица Ћосић, а који је садржао комплетан списак Срба страдалих у Подрињу 1992. и 1993. године, дакле много пре страдања Бошњака у том крају.

– Дакле, УН су о страдању Срба обавештене још 1993. године од званичног Београда. Без реакције и уврштавања на дневни ред. То је судбина и извештаја индијског генерала и команданта Унпрофора у БиХ Сатиша Набијара у којем су наведени многи злочини над Србима – указао је Иванишевић.

Мит о Сребреници

Иванишевић је убеђен да је мит о Сребреници 1995. године продукт тога што су муслимани очекивали покољ и велику српску освету за оно што су они Србима урадили 1992. године и касније.

– Када је освета изостала, када Срби никога нису убили од бошњачких цивила они су, ипак, кренули са обманама. То су заједно са Хашким трибуналом наметнули свету као истину, а велика грешка наших власти је што се нису посветили анализи документа које смо имали – рекао је Иванишевић.
Он је нагласио да је Владимир Арсенијевић у својој књизи „Светлости запада“ документовано илустровао како се УН односио тада према бошњачким жртвама. – Секретар УН у то време био је тунижански држављанин и кад год је било речи о муслиманским жртвама увек су додавали једну-две нуле. Тако вам је, уместо пет, испало 5.000 силованих муслиманки. Све је то предимензионирано и чиста импровизација – рекао је Иванишевић.

Истина тек за 30 година

Он је указао да УН има документе на које је стављен ембарго и који ће за 30 година бити отворени. – А, када се отвори видеће се да све што су муслимани радили била једна обична фарса и обмана, а да је Сребреница највећа манипулација – рекао је Иванишевић.

Он је категоричан у тврдњи да у Сребреници у јулу 1995. године није било цивилних жртава, а да је званичан број страдалих фикција.

– Српски војници који су тада боравили на том подручју били су витезови – верујте ми. Они су прошли кроз села у којим су живеле породице убица њихове деце и родитеља и нико се ником није осветио. Био сам присутан када је један младић – Србин причао како је у дворишту једног муслимана видео свој намештај и ствари своје страдале деце и који је рекао да му није до освете, већ да ће тражити ствари назад – рекао је Иванишевић.