Прочитај ми чланак

ОКУПИРАНА СРБИЈА Посредник у преговорима између власти и опoзиције ЕУ и Мекалистер

0

Власти и опозиција добиће новог посредника у разговорима - Европски паралмент. Председавајћи спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер је предложио, а председница Скупштине Маја Гојковић прихватила да се о изборним условима разговара уз помоћ евроских посланика.

Да ли ће Дејвиду Мекалиситеру и европским парламентарцима поћи за руком да покрену дијалог власти и опозције у Србији? Преседница Скупштине Маја Гојковић верује да хоће и зато је прихватила предлог да европски парламентараци у Скупштини Србије посредују између власти и опозиције у разговорима о изборни условима.

„Предложени су и неки окврини датуми када би могла да буде прва фаза разговора да започне овде у парламенту, то је почетак октобра, 9. и 10 октобар. Заиста сам се сложила са свим предложеним модалиатетима аганжмана Европског парламента, како би вратили дијалог у Народну скупшину – где му је и место“, рекла је председница Скупштине Маја Гојковић.

За опозиционе странке које још нису донеле коначну одлуку о бојкоту избора дилема нема, учествоваће у разговорима.

„Ово не значи да идемо на изборе, ово не значи да бојкотујемо изборе. Ово значи да смо спремни на још један разговор и од квалитета тог разговора видећемо шта да се ради даље и добро што је ЕУ преузела део одговорности за стање у нашој земљи“, рекао је лидер Нове странке Зоран Живковић.

„ПСГ се залаже да се дијалог настави, јесте да ће то бити изазов, али желимо да као што смо се обавезали у Споразуму са народом да исцрипимо све могуће методе и опције у оквиру тог дијалога“, каже Натан Албахари из Покрета слободних грађана.

Међуим, да је ли ова европска иницијатива каснила за оне који су, колико пре неки дан, прогласили бојкот избора.

„Мислим да је одлука преурањена и да се тражи изговор да не учествујеш на изборима да не би показао евентулано своју политичку снагу“, сматра Маја Гојковић.

За оне који су одлуку о бојкоту већ донели, као што је за Савез за Србију, инцијатива Европског парламента је добродошла, али закаснела за изборе.

„Што се тиче Савеза ми смо увек спеми да се одазовемо на позив ЕУ, али услови остају исти, морају бити су испуњење све препоруке стручног тима „1 од 5 милона“. Ако позив упућује Маја Гојковић, ми се том позиву нећмо одазвати, ако добијемо позив ЕП, спреми смо да учествујемо у разговоима“, рекао је председавајући Савеза за Србију Бошко Обрадовић.

Иако председница паралмента најављује да ће бити само покровитељ тих састанака не и учесник, Савез за Србији Мају Гојковић види како једну од одговорних за кршење демократсих прицпа у Србији.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!