Прочитај ми чланак

Окупатор Хил: Русија није пријатељ Србије, Вучић је флексибилан за Косово

0

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил изјавио је да не види много доказа да је Русија „било какав пријатељ“ Србији.

„Русија од Србије тражи да ради ствари које су у интересу Русије, а нисам сигуран да је то заиста, искрено речено, у интересу Србије“, рекао је Хил.

На питање како ситуација са ратом у Украјини утиче на дијалог Београда и Приштине, као и српску политику уопште, рекао је да је председник Русије Владимир Путин „одвео ту земљу преко ивице, а ми не знамо кад ће се Русија вратити“.

„И зато се изненадим кад видим да неки људи мисле како је Русија и даље легитиман актер на политичкој сцени, што она није. И мислим да је то ужасна ситуација и можда још једна велика трагедија, поред онога што видимо у Украјини“, рекао је он.

„Не разумем шта је Вулин покушао да постигне“
Упитан да прокоментарише посету министра Александра Вулина Москви, Хил је рекао да он то не разуме и да је то прилично збуњујуће.

„Ја не разумем шта је он тамо покушавао да постигне. А, искрено, можда ни он не разуме“, казао је амбасадор Хил.

Говорећи о позицији Србије у вези санкција Русији, рекао је да је став његове владе да Србија треба да се „придружи бремену које деле и многе друге чланице ЕУ“.

„Волео бих да Србија то уради, али разумем да то за многе Србе сад није проблем, јер они би желели да виде да је Европска унија заиста озбиљна у погледу вашег пријема“, казао је.

Хил је навео да разуме фрустрацију, али да сматра да Србија треба да разуме где жели да буде за неколико година, као и да треба да схвати ко су јој пријатељи, а за кога се то не би могло рећи.

Упитан о састанку који је имао са Вучићем и ситуацији на Косову, поновио је да је српска страна „направила велику ствар што је дошла у Брисел спремна да преговара и што је урадила свој домаћи задатак, а то је увек најважније за све преговоре“.

„Мислим да је српска страна покушала да буде флексибилна, да пронађе решења, а овај јутрошњи разговор (са Вучићем) то ми је и потврдио“, рекао је Хил.