Прочитај ми чланак

OЈАДИЛИ БУЏЕТ Сарадник Брнабићкиног брата иза фирме која је добила милионе евра!

0

Док опозициони посланици славе "победу" над Брнабићком јер није међу СНС посланицима (пошто ће бити у влади на већој плати и функцији), она ужива у узурпираној Титовој вили на Дедињу и сређује брату и његовим сарадницима милионе евра из буџета Србије.

Миодраг Мирчетић, дугогодишњи пословни сарадник Игора Брнабића (Аниног рођеног брата) је у мају ове године постао сувласник фирме Тcom која је специјално по наруџбини Анине министарке Ирене Вујовић из Министарства заштите животне средине, израдила прескупи систем за пријаву еколошких проблема gReact.

Мирчетић је сувласник Тcom-а  од 16. маја 2022. године, а 1. јуна је та фирма добила од министарке Ирене (праунуке Саве Ковачевића) додатних 144 милиона динара за надоградњу система gReact (укупно је до сада из буџета Србије пребачено чак 2,6 милиона евра на рачун те приватне фирме).

Мирчетић је „ушао“ у Тcom тако што је његова фирма I4-Invention постала власник фирме Perseus која у Тcom-у има 30% удела.

Дугогодишњи блиски сарадник Брнабићкиног брат, формално није имао везе са Тcom-ом када је ова фирма тек добила тезгу из буџета за израду gReact-а и прву туру народних пара, али искаче као власник за другу туру новца грађана Србије.

Мирчетић није желео да да изјаву за Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

О Мирчетићу је ЦИНС писао и 2020. године када је ушао у посао са малим хидроелектранама где СНС картел такође отима милионе евра из буџета и пребацује на приватне фирме.

Он је тада рекао да Брнабића зна веома добро годинама, још од времена кад је овај као млад продавац започео каријеру у фирми Pexim, коју је Мирчетић формирао. Објаснио нам је да је као директор фирме Аsseco, практично запослио Игора Брнабића који је врло брзо напредовао до директора.

„Када је Аsseco појачавао број људи, кад се Игор појавио, Миша (Михаил Петрески прим.нов) и ја смо га препоручили јер смо га знали од раније и био је добар продавац”, рекао је Мирчетић и додао: „Стицајем околности, након тога је његова сестра направила тај, да тако кажем, отклон у политику и нашла се на овом месту где је сада, што је, по мени, једна вероватно отежавајућа околност за Аsseco. Али боже мој, шта да радимо.”

Иначе Михаил Петрески је оснивач Фондације Пеџим која се бави стипендирањем студената на Универзитету у Кембриџу. У тој фондацији је до 2016. године била и Ана Брнабић, прво као директорка а касније као чланица Управног одбора. У августу те године Брнабић је постала министарка државне управе и локалне самоуправе.

Поред фирме I4-Invention, у рукама Миодрага Мирчетића је и компанија Dehim Investments која се бави некретнинама. Са Петреским је пословни партнер у две фирме – iPaySee, српској верзији PayPal-а, и у фирми за некретнине МHМ д.о.о

Фирма iPaySee је иначе прва 2016. године од Народне банке Србије добила дозволу за издавање електронског новца, а  уз то и привилегије. Дозволу су изгубили у јулу ове године. И ником ништа.

Подсетимо, посао израде система преко којег грађани пријављују еко проблеме, вредан 165 милиона динара добила је фирма Тcom на сумњивом тендеру, а само четири месеца од пуштања система у рад потписала је још један уговор са Министарством заштите животне средине – овог пута за надоградњу за додатних 144 милиона динара.

Иако је Министарство народним парама (2,6 милиона евра) платило тај систем, он НИЈЕ у рукама државе и народа, већ остаје у власништву фирме која га је и израдила за рачун Министарства, да могу даље да га препродају. Министарка Ирена Вујовић је ово негирала, међутим, сама документација Министарства ју је демантовала.