Прочитај ми чланак

ОДНОС ИЗНАД ГЕОПОЛИТИКЕ: Руси и Срби су део исте, византијске цивилизације

0

„По мом мишљењу треба сачувати идентитет Балкана, као самосталну цјелину друштвено политичког система. То је могуће искључиво уколико Црна Гора и Србија буду инсистирали на сопственом идентитету, не због савеза са Русијом, већ због вас самих. Не треба да будете русофили, будите србофили, довољно је да Срби и Црногорци воле себе и то значи да ћемо бити заједно. Уколико волите себе, своју историју и традицију, јасно вам је ко је пријатељ, а ко непријатељ“ – изјавио је Александар Г. Дугин у ексклузивном интервјуу за портал и веб телевизију ИН4С.

Alexandr-Dugin

Александрар Дугин такође коментарисао своју недавну посјету Балкану, када је предводио делегацију Фонда Св. Василија Великог, која је на Балкан донијела Благодатни огањ из Јерусалима, наводећи:

„Веома ми је драго да је са нашим фондом био црногорски политичар Андрија Мандић. Духовно руководство Црне Горе, на челу са митрополитом Амфилохијем доласку Благодатног огња из Јерусалима указало је велику пажњу. У Бегораду је Благодатни огањ дочекао предсједник Николић, са којим сам разговарао, а била је приређена и свечана служба“.

Дугин је такође навео да Балкан представља у првом реду геополитичко питање, уз опаску да однос Руса према Србима ипак опредељују значајнији фактори од геополитике, као што су једниство судбине, чињеница да припадамо и једни и други православној византијској цивилизацији, те духовна блискост која треба да нас сближи економски и политички.

„У нашој породици заједно са Русијом, српски етнички простор био би слободан, јер ми смо браћа. Као и у свакој породици треба поштовати старије, али би били заштићени и слободни у оквирима породице. У оквирима НАТО били би само механички дио једног концентрационог логора, упали би у ропство. Дакле имате избор између пријатељства и братства са својима, или ропства туђину, силама које су бомбардовали Југославију и Београд“ – оцијенио је такође Дугин.

evroazijska unijaСрбији и Црној Гори је мјесто у Евроазијском Савезу

Дугин се такође осврнуо и на перспективе потенцијалног чланства балканских земаља у Евроазијском Савезу, наводећи да атомски војни потенцијал Русије предствља гаранцију слободе и независноти свих чланица овог савеза. Поред навођења економских бенефита од чланства у Евроазијском Савезу кроз систем јединствених тарифа, привилегован положај на великом тржишту Руске Федерације и доступност по нижим цијенама енергената и природних ресусра Русије, Александар Дугин је такође додао:

„Вама из Русије нико неће наметати вриједности које не желите. Са друге стране уласком у ЕУ, бићете обавезни да се сагласите са таквим вриједностима као што су геј параде, да редефинишете појам породице, а у школске програме мораћете да усвојите да су најгоре форме сексуалних перверзија ствар личног избора. Хилари Клинтон је недавно истакла, да уколико постане предсједник, промоција ЛБГТ вриједности постаће један од основних спољнополитичких приоритета САД.“

По мишљењу Дугина, чланство у Евроазијском Савезу не би ријешило све проблеме нашег друштва, али би дало дало основу да се основна отворена друштвена питања ријеше у највећем степену, кроз доступност енергетских ресусра, финансијама и безбједности.

„Ја у првом реду сматрам да би улазак у НАТО од народа Црне Горе створио заточеника криминалних власти. То би био злочин против народа Црне Горе. Црна Горе може остати неутрална, може очувати статус кво, може причекати са приступањем Евроазијском савезу, али уколико уђе у НАТО то би био неповратан корак.“ – оцијенио је Александар Дугин, додајући да је Русија спремна указати политичку и информациону подршку захтијевима народа Црне Горе за слободан и демократски референдум о уласку у НАТО.