Прочитај ми чланак

Одмазда: Директорка “изазвала” СНС, уследила хитна смена

0

Након што је на локалним изборима у Сремској Митровици група грађана "Град за све" освојила 11 мандата и тако озбиљно пољуљала апсолутну власт СНС у овој општини, двоје одборника ове групе Наташа Зец и Александар Уметић смењени су са места директора основних школа "Трива Витасовић Лебарник" у Лаћарку и "Бранко Радичевић" у Кузмину. У разговору за Нова.рс Зец каже да је њихова смена без основа, да је реч о чистој политичкој одмазди, те да постоји низ неправилности у спровођењу ове одлуке, као и да им је ускраћено законско право на жалбу.

Иако на први поглед цела прича изгледа замршено, ако се прати след догађаја, клупко се полако одвија.

Наташа Зец и Александар Уметић нашли су се на листи одборника Групе грађана “Град за све”, која је на изборима одржаним 21. јуна ове године освојила 11 мандата у Скупштини општине Сремска Митровица.

У тренутку када је предложена за одборника Наташа Зец је, како тврди, послала захтев Агенцији за борбу против корупције да утврди да ли се налази у сукобу интереса, јер је истовремено на листи одборника и на месту директора основне школе “Трива Витасовић Лебарник”. До данас није добила никакав одговор.

“Одмах након тога на наставничком већу школе обавестила сам колеге да сам предложена за одборника, да сам о томе обавестила Агенцију и да ћу уколико будем у сукобу интереса напустити место директора школе, остати само наставник физичког васпитања и започети одборничку каријеру”, наводи Зец за Нова.рс.

Инспекција ниоткуда

Међутим, 1. јула се у школи појављују републички просветни инспектори Весна Загорац и Владимир Кнежевић, који обављају ванредни инспекцијски надзор.
“Интересантно је да је покрајинска просветна инспекција била прошле године у ванредној инспекцији и установила да је све у реду. И сада су добили налог од Министарства просвете да обаве још једну, што су како сам сазнала одбили, јер су сматрали да нема потребе за тим. Министаство шаље своје инспекторе, који су били више него коректни. Када су завршили рекли су ми да су одредили две мере, једну предложену која није обавезујућа и једну наложену, која се мора спровести у наредном периоду”, објашњава Зец.

Инспекција је овом приликом, дакле, утврдила две неправилности. Прва је то да на основу увида у записнике са седница Школског одбора није евидентирано присуство представника Ученичког парламента и синдиката. Тим поводом у записнику је забележено:
“Према изјави секретара школе датој у току инспекцијског надзора, ученици и представник синдиката се уредно позивају, али се ретко одазивају позивима”.

Друга неправилност утврђена је увидом у електронске дневнике, када је уочено да у појединим одељењима нису изабрани представници родитеља за Савет родитеља, односно нема евиденције о избору родитеља на родитељским састанцима. Такође је утврђено да у неким одељењима нема евиденције о одржаним родитељским састанцима у септембру, на почетку школске године.

“Није потребно да кажем да ове неправилности ни близу нису довољне за то да се директор смени. Међутим само три дана након што је издат записник, министар просвете Младен Шарчевић нас разрешава дужности. И ту се прави законски пропуст, јер после издавања записника, по закону имамо право да у наредних пет дана поднесемо жалбу. То право нам је ускраћено и разрешени смо са дужности после три дана”, наводи даље Зец.

Узалуд 95 одсто “подршке”

Одмах по смени Наташе Зец, на место вд директора постављен је Васко Вулетић, учитељ, три године пред пензијом.

“Он је годинама мој противкандидат на изборима за директора школе, а истакнути је члан СНС. Ја сам, иначе, на месту директора школе 10 година, од 2010. године, а 2017. сам на последњем реизбору изабрана са 95 одсто гласова, он је добио свега неколико”, наводи сад већ бивша директорка основне школе “Трива Витасовић Лебарник”.

Образлажући своје мишљење о овако експресој смени, Зец каже:

“Ова одборничка група формирана је од људи који верују да се нешто мора променути. Ми смо група грађана која се окупила јер у последњих годину дана на својим радним местима трпи велики притисак од стране власти. Уверена сам да све ово потиче од министра пољопривреде Бранислава Недимовића, јер је Сремска митровица његов рејон. Годинама он у овом граду на изборима осваја просек већи од републичког, а овог пута смо му помрсили конце, јер нећемо у коалицију ни са њим, ни са опозицијом. Наступамо самостално и супротстављаћемо се сваком криминалу и свакој одлуци која није у интересу грађана. Он то зна и ово је његова одмазда”, објашњава Зец.

Она спомиње и снимак који се може видети и на Јутјубу, а на којем Бранислав Недимовић пева на прослави и у микрофон каже “згазићемо их”. Зец је уверена да су ове речи упућене управо одборницима групе “Град за све”.

” Нико ме не може уверити да то није тако. Ово је политичка одмазда. Ја бих свакако својевољно отишла са места директора школе да ми је речено да је то у сукобу интереса, али мора се јавности рећи како смо прошли, кршењем закона и без основа”, закључује Зец.

Министар Бранислав Недимовић јуче није одговарао на поруке Нова.рс, тако да није желео да одговори на оптужбе Наташе Зец.

Терали ме да радим против интереса школе

Зец објашњава и шта је био разлог њеног уласка у политику.

“Знате шта, последњих годину дана ту су били разни притисци од стране власти. Од тога да ми као школа нађемо превозника за 13.000 динара, онда ми стигне налог да морам да потпишем превозника за 19.000. Набављамо средства за хигијену. Имамо повољног снабдевача од којег годинама узимамо робу, само стигне налог са ким треба да потпишемо нови уговор, а не само да је скупље, него је и роба лошија и апсолутно није одговарајућа за чишћење наше старе и дотрајале школе. То су само примери… Доста је тога било. Ја не могу да прихватим да живим у таквом систему, где не радиш у интересу школе и ученика, него у интересу неког тамо. И ето ушла сам у политику, да покушамо да променимо нешто. То што смо добили 11 мандата, говори да постоји светло на крају овог тунела који живимо”, наводи Зец.