Прочитај ми чланак

Одговор Гренелу: Косовска битка није српска; Стигла реакција Србије

0

Приштина -- Вљора Читаку реаговала на честитку коју је српском народу поводом Видовдана упутио бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел.

Бивша амбасадорка тзв. Косова у Вашингтону је као одговор на Гренелову објаву написала на Твитеру да Косовска битка тешко да је била српска битка, већ да се у њој, како Читаку тврди, балканска војска борила против Османлија.

„Била је то балканска војска која се борила против османског освајања. Ова битка је постала основни мит који наставља да храни српски национализам од 19. века, држећи све нас као таоце“, написала је Читаку на Твитеру.

Гренел је јуче честитао српском народу Видовдан, један од највећих српских празника. „Данас одајемо почаст херојима. На данашњи дан 1389. године започела је битка против Османлија на Косову“, написао је Гренел на Твитеру.

Он је додао да је Видовдан „спомен дан на Светог кнеза Лазара и српске свете мученике“.

„П.С. Фалсификовање историје неће вам помоћи“

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић одмах је реаговао и поручио бившој амбасадорки тзв. Косова у Вашингтону да је срамотно што фалсификује историју.

Ђурић је на Твитеру написао да фалсификовање историје само може да затрује будуће генерације мржњом. Он је указао да је Читаку показала свету да је оно за шта се заиста залажете нетолеранција и племенска етничка мржња.

„Ово је срамотно. Можете ли да нам допустите да свој национални празник проведемо у миру. Хвала вам што сте показали свету да је оно за шта се заиста залажете нетолеранција и племенска етничка мржња. П.С. Фалсификовање историје неће вам помоћи, већ само може затровати будуће генерације мржњом“, написао је Ђурић.