Прочитај ми чланак

„Одговараћете за смрт полицајаца Дејана Јовића“: Нижу се тешке оптужбе у Скупштини

0

Скупштина Србије наставља се и данас од 10 часова. Претходна два дана у парламенту била су врло бурна, а најмање се разговарало о ономе што се налази на дневном реду, а то су измене и допуне Закона о буџету, потврђивање уговора о зајму између Владе Србије и Фонда за развој Абу Дабија, али и о кинески кредит предвиђен за уклањање старог и изградњу новог моста на Сави. Јучерашњи дан обележиле су сексистичке увреде представника власти на рачун посланица опозиције.

12:46

Опозиција подржала Татјану Манојловић и позива на борбу против сексистичких испада СНС

12:29

Бакарец поново срамно вређао опозицију

Небојша Бакарец поново је вређао представнике опозиције, због чега је Дејан Булатовић, из посланичке групе „Уједињених“, реаговао и позвао председавајућег да реагује и не дозволи вређање опозиције.

11:46

Миливојевић: Како је могуће да верујете Лалићу

Срђан Миливојевић, посланик Демократске странке, питао је како је могуће да је полиција пратила Беливука и није реаговала док је он доводио људе у кући у Ритопетку, где их је убијао.

„Како је могуће да верујете Лалићу? Па он је у пет убистава учествовао. Можда зато што му је неки рођак амбасадор. Оно што сте радили Дејану Јовићу радите Слободану Миленковићу, да бисте заштитили Јовањиицу на начин како што сте бранили Беливука. Дајем вам реч, одговараћете због смрт Дејана Јовића“, рекао је он.

11:31

Сандра Божић се срамно правдала после огавног коментара на рачун посланица

Посланица Српске напредне странке Сандра Божић осврнула се на увреде које јуче изнела у Скупштини Србије на рачун опозиционих посланица. Она каже да јој није шта је некоме сметало у њеном коментару.

Обраћајући се Драгани Ракић, посланици Демократске странке, Божић је рекла да она ништа није урадила лоше и да су реакције на њен коментар – „ствар аутопројекције“.

11:01

Ђорђе Ђорђић: Зашто нас таргетирате

Ђорђе Ђорђић, посланик „Уједињених“ питао је због чега представници власти таргетирају посланике опозиције као људе који подржавају оне који су припремали атентат на председника.

„Нико из посланичке групе, којој ја припадам, није поменуо те процесе. Ви нас таргетирате, не разумеју сви овај политички фолклор. Немојте да радите ово и да нас доводите у опасност. И нас и наше породице“, рекао је он.

10:57

Јованов подржава сведочење Лалића

Миленко Јованов, поновио је да опозиција цитира Вељка Беливука, човека ком се на терет стављају најтежа кривична дела.

„Он је цитирао Беливука, не постоје доказе да је то тачно. С друге стране, сведок окривљени у овом поступку и који је дужан да говори истину, иначе тај статус може да изгуби, рекао да су баш у Црној Гори седели и правили говор како треба да буде упуцан председник Србије и како неке нове снаге треба то да искорсите, како је 5 милиона за то спремно. Они су ти који су од тога правили спрдњу и како Вучић измишља атентате на себе, а сада нема ни ‘извини’.. Видећемо где ће све то клупко да се одмота“, рекао је Јованов.

10:53

Лутовац: Хајде да чујемо како је страдао Владимир Цвијан

Зоран Лутовац упозорио је Наташу Јовановић на седници Централне отаџбинске управе СРС.

„Кад се пробудите ујутру, требало би да рашчистите са тим да имате нову странку која се декларисала проевроска. Срамотно је да некоме пребацивати да штити неку мафијашку организацију, а притом, човек који је био на инаугурацији и који је штитио председника, је тај који оптужен. Он је долазио да буде обезбеђење на инаугурацији и да разбија демонстрације. Он никад није штитио опозицију. Кад већ помињете министра унутрашњих послова, хајде да најзад чујемо како је страдао Владимир Цвијан и ко је убио Оливера Ивановића. Зашто тужилаштво не покреће поступак“, питао је Лутовац.

10:49

Прелетачица из радикала се јавила за реч и наравно, опет се шлихта Вучићу

Наташа Јовановић, која је недавно прелетела из Српске радикалне странке у СНС и која је у прошлости грубо вређала председника Србије Александра Вучића, искористила је и ову прилику да се додвори свом новом шефу.

„Морамо да чувамо нашег председника, јер он је константно политичка мета опозиције и жива мета криминалцима које они овде промовишу“, рекла је она.

10:42

Лутовац упозорава Орлића да не води Скупштину на адекватан начин

Зоран Лутовац упозорио је Владимира Орлића да нема исте аршине кад води Скупштину, подсећајући га да му је изрекао опомену кад је употребио израз „примат“, док је Јованова пустио да то у више наврата говори.

Орлић, с друге стране, није сматрао да је било шта погрешно урадио.

10:35

Јованов назвао Лутовца приматом, вређао и друге посланике Демократске странке

Миленко Јованов, шеф посланичке групе „Александар Вучић – Заједно можемо све“ питао је Орлића да је термин „примат“ увредљив и да би, ако није, тако назвао Зорана Лутовца.

„Ако није увредљиво, ја бих рекао да је највећи примат међу приматима одржао говор. Кад су примати имали прилику да улажу у културу, ништа од народне културе није остало. Ако то није дозвољено, онда не бих употребио тај термин. Будући да сте већ изрекли опомену, ја ћу се уздржати“, рекао је Миленко Јованов.

10:25

Лутовац: Издвојити више новца за образовање и науку

Председник ДС Зоран Лутовац тражио је већа издвајања за науку, културу и образовање.

„Све државе које напредују издвајају огромна средства за науку. Уместо да улажемо у стадионе, требало би да улажемо у развој и просперитет, а то је свакако образовање“, рекао је он.

10:19

Почела седница, Орлић обавестио посланике да ће радити и после 18 сати

Председник Скупштине Владимир Орлић обавестио је посланике да ће и данас радити после 18 сати због потребе да се што пре усвоје неопходни закони.

10:02

Сандра Божић увредила колегинице: Да ли се оне то нуде

Потпредседница Скупштине Србије и функционерка Српске напредне странке (СНС) Сандра Божић, оптужила је јуче посланице опозиције да превише пролазе поред посланика СНС-а и упитала да ли се „оне то нуде“.

„Видим да се поједине посланице опозиције, овај, врло радо пролазе кроз редове Српске напредне странке. Не знам да ли се препоручују и да ли би да седе у тим редовима или врло често воле да само прођу туда“, упитала је Божић.

10:01

Орлић тврди да се није десило ништа

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић тврдио је јуче да је вратио снимак седнице и да није видео ништа од онога што посланици ДС и Народне странке тврде, да је посланик СНС Далибор Шћекић непримереним гестовима увредио посланицу ДС Татјану Манојловић.

„Вратио сам снимак и ништа слично нисам видео. Док је она говорила, ви сте седели мирно поред ње и ниједним гестом нисте показали да се нешто слично дешава“, рекао је Орлић обраћајући се посланику ДС Миодаргу Гавриловићу.

10:01

Сексистичке увреде на рачун посланице ДС

Посланик демократа Миодраг Гавриловић указао је на коришћење непримерених израза и вређање посланице ДС док је говорила.

„Ваш колега је показивао врло непримерено, не могу да изговорим сексистичке радње врло ружне, узнемирујуће. Прешли смо границу према посланицама и према женама, молим вас да га опоменете. То је класично насиље према женама. Реч је о Шћекићу“, рекао је Гавриловић, а Орлић је у свом маниру одговорио:

„О чему говорите не знам, нико ништа не показује нит је показивао. Овлашћени представник је говорио, чак није ни викао, колико сте ви викали. Не знам о чему причате, не знам ни да ви знате“.