Прочитај ми чланак

Одборници Грачанице морају по други пут да се закуну “Косову”

0

kosovo-mafija

Приштина не прихвата документа без лога Косова иако је, према речима премијера Ивице Дачића, о томе постигнут договор у Бриселу

Одборници општине Грачаница изабрани на локалним косовским изборима 3. новембра данас ће, како сазнаје „Политика”, по други пут у року од свега неколико дана присуствовати свечаној седници своје општине. Ново руководство општине Грачаница суочило се са проблемом пошто Приштина не прихвата документа, па тиме ни писане изјаве о преузимању одборничке дужности, на којима нема лога Косова. Како за наш лист каже Владета Костић, председник Грађанске иницијативе „Српска” данас ће се расправљати о томе како да се реши новонастала ситуација.

„Приштини је више стало до форме него до суштине”, каже Костић потврђујући наша сазнања да је искрсао проблем с Приштином.

Њиме ће највероватније да се баве и органи државе Србије, а не само локална самоуправа јер су статусно неутрални документи резултат договора из Брисела. То је у више наврата, а последњи пут пре три дана, потврдио и премијер Ивица Дачић, који је био на челу преговарачког тима Србије с Приштином.

Премијер је на отвореној седници владе одржаној у уторак рекао да је сасвим нормално да после локалних избора одржаних на Косову и Метохији буду сада конституисане општине и навео да то конституисање мора бити статусно неутрално. Он је одговарајући на питања новинара рекао да је са ЕУ договорено да се то питање у наредних неколико дана поново размотри „јер је сада потпуно нормално и логично да после локалних избора треба да уследи конституисање, а то конституисање, исто тако, по нашем схватању, а и уопште по духу Бриселског споразума, јесте статусно неутрално”.

Он је навео да та питања сигурно морају бити размотрена на начин како је то и предвиђено Бриселским споразумом и додао да смо прихватили дијалог и учествовали у њему у циљу нормализације односа, а не у циљу признавања једнострано проглашене независности Косова.

Ј. Ц. / ПОЛИТИКА