Прочитај ми чланак

Одбачена кривична пријава против Милорада Грчића

0

Кривична пријава поднета против бившег в.д. директора “Електропривреде Србије” и функционера Српске напредне странке (СНС) Милорада Грчића, коју је испред Министарства рударства и енергетике РС поднела потпредседница Владе РС и ресорна министарка Зорана Михајловић, је одбачена.

У тренутку када се грађанима прети поскупљењима и рестрикцијама струје, „страшном зимом“ која ће бити уприличена широком употребом шерпећих поклопаца и општом помрчином због погашених и одврнутих сијалица, особа која је као извршни орган владајуће партије у државном предузећу изазвала прошле зиме колапс истог, неће се наћи под лупом истражних органа.

Према сазнањима, Тужилаштво за организовани криминал (ТОК) је утврдило да не постоје основи сумње да је Грчић злоупотребио службени положај, односно да је несавесним поступањем и прекорачењем својих овлашећења нанео држави штету од преко пола милијарде евра и угрозио њен безбедносни систем.

Увредљиво образложење

У одбаченој пријави се наведи да је Грчић, у периоду од 19. октобра до 12. децембра 2021., злоупотребом положаја и кршењем закона, угрозио енергетску, а тиме и државну безбедност Србије, као и да је износио лажне податке председнику републике и осталим званичницима о капацитетима ЕПС.

ТОК је након испитивања пријаве утврдило да у поступању Грчића нема кривичног дела, што је покушало да образложи, крајње бизарним саопштењем.

“Поступајући по пријави, ово тужилаштво је прибавило и извршило увид у све извештаје и доказе који су прикупљени од стране надлежних државних органа Републике Србије, током обављених увиђаја и извршених провера у вези догађаја од 12. 12. 2021. године када је дошло до испадања блокова у ТЕНТ-у, а који су и саставни део већ покренутих кривичних поступака против више одговорних лица из различитих организационих јединица пословног система ЈП „Електропривреда Србије“ у поступцима који се воде пред Основним јавним тужилаштвима у Обреновцу и Лазаревцу и Вишем јавном тужилаштву у Београду. На основу увида у ове предмете закључено је да је овим поступцима у односу на одређена одговорна лица, који се терете за конкретне пропусте који се доводе у директну везу са догађајем од 12. 12.2021. године, обухваћен и део идентичних радњи које се поднетом кривичном пријавом стављају на терет пријављеном Милораду Грчићу”, наводе из тужилаштва, напомињући да су приликом доношења одлуке имали у виду и пријаву која је поднета Вишем јавном тужилаштву против још три особе из ЕПС.

“Увидом у ову пријаву и приложене доказе констатовано је да је, део радњи које се стављају на терет Грчићу, такође стављен на терет и за три пријављена лица из ове пријаве, а у наводима и доказима из ове пријаве, не постоје подаци нити докази који би пријављеног Грчића евентуално учинили њиховим саучесником”, наведено је.

Преведено на српски језик, то значи да је ТОК оценило да се против Грчића не може покренути поступак за оне радње због којих се већ воде поступци, пред нижим тужилаштвима и против нижих функционера из РБ „Колубара“, као и да нису пронађени докази који указују да је Грчић био „саучесник“ тројице својих подређених, а које по истој пријави већ процесуира Више тужилаштво.

Најкраће речено, одговорност Грчића као првог човека ЕПС је непостојећа, већ се на исту позивају његови подређени службеници.

Познати српски адвокат Боривоје Боровић у разговору за лист Нова истиче да је оваква одлука тужилаштва била очекивана и да само осликава тужно стање у коме се налази српско правосуђе.

“Мислим да је министарка Михајловић имала озбиљну намеру када је поднела кривичну пријаву против Милорада Грчића због злоупотребе службеног положаја. Али, очигледно је да постоји систем који штити кадрове Српске напредне странке (СНС) и да је таква ситуација и у тужилаштву. Грчич је направио огромну штету и губитке ЕПС-у и то је свима очигледно. Ипак, постоји систем који штити те кадрове и у тужилаштву и у судству и ово је само нови дебакл српског правосуђа”, каже Боровић.

Ипак, истиче да овде није крај, иако сматра да суштинских промена неће бити.

“Министарка Михајловић има право да се жали на ту одлуку вишој инстанци, али нисам сигуран да ће то уродити плодом”, наводи познати адвокат.

Период Милорада Грчића у ЕПС-у остаће запамћен по бројним проблемима унутар Електропривреде Србије. Он је децембра 2015, постао директор канцеларије за друштвено одговорно пословање у Електропривреди Србије, а Влада Србије поставила га је 15. марта 2016. за вршиоца дужности директора ЕПС.

Грчићев крај почео је 12. децембра, када је енергетски систем у Србији доживео колапс. Због мање од 30 сантиметара снега на десетине хиљада грађана Србије остало је без струје, јер су у коповима Рударског басена Колубара уместо угља копали блато.

Од власника печењаре до ЕПС

Пре уласка у политику Грчић је био познат као власник печењаре у Обреновцу. На чело ЕПС незаконито је постављен јер није испуњавао услове за ову позицију, а незаконито је и обављао ову функцију четири године.