Прочитај ми чланак

ОДАКЛЕ ПАРЕ? Излазак на изборе кошта 80.000 евра!

0

Политичке странке и покрети које желе да учествују на изборима следећег месеца мораће, како дугогодишња пракса налаже, да скупе 10.000 потписа подршке, које ће морати да плате и овере код нотара Јавнобележничке коморе Србије (ЈКС).

Како су навели службеници ЈКС-а, странке, покрети и други политички актери који желе да се надмећу на парламентарним изборима, мораће да плате 50 динара по потпису, односно 500.000 динара за 10.000 потписа колико им је потребно.

Фото: А.С.

Треба такође имати у виду да овлашћени предлагач листе по пракси мора да скупи барем 1.000 или 2.000 гласова више од прописаних 10.000, како би се осигурали у случају понеког неважећег потписа.

Тако, рецимо, они који скупе 12.000 потписа, мораће да плате нотару за оверу око 600.000 динара, односно око 5.000 евра како би изашли на парламентарне изборе.

Ту је и још око 150 општина и градова у којима ће бити спроведени локални избори. Оверу потписа за локалне изборе плаћају локални одбори странака са својих подрачуна, односно удружења грађана која учествују на тим изборима. Самим тим, странке које планирају да учествују на изборима на свим нивоима, мораће да спреме више новца.

Ако рачунамо да се локални избори одржавају у 150 општина и градова и ако, сасвим произвољно, узмемо да се у њима гласа у просеку за 40 одборника, а за сваког кандидата за одборника потребан је потпис подршке најмање 30 грађана, и за сваког по 50 динара, добијемо рачуницу да је за политичку организацију која жели да учествује на изборима у свим локалним самоуправама потребно још више од девет милиона динара (или више од 76.000 евра). Оверу потписа за локалне изборе, наравно, плаћају локални одбори странака са својих подрачуна, односно удружења грађана која учествују на тим изборима.

Павле Грбовић, члан председништва Покрета слободних грађана чији челници су одлучили да ипак изађу на изборе, истакао је у разговору за Директно да се не ради о великом новцу за који је потребан спонзор и да готово свака странка или покрет који жели да изађе не изборе може себи да приушти финансије за оверу потписа код нотара.

– Што се тиче новца за потписе, то није велики новац, то се исфинансира из сопствених извора, из сопствених донација. Нису то бог зна какве паре да је потребан спонзор за тако нешто. С обзиром на то да је један потпис 50 динара, свако од нас може да плати за неколико људи које доведе. Сви они који желе на изборе могли би да скупе за оверу потписа. Нама лично, остала су средства из претходног периода у буџету која ћемо искористити за тих 10.000 потписа – рекао је Грбовић.

На изборима 21. јуна учествоваће СНС, са својим коалиционим партнерима, на листи „Александар Вучић – за нашу децу“, затим коалиција СПС-ЈС „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) – Драган Марковић Палма“, као и листа „Др Војислав Шешељ – СРС“.

Такође, предате су и проглашене листе „Александар Шапић – Победа за Србију“, „За краљевину Србију – Жика Гојковић“, Уједињена демократска Србија.

На изборном листићу наћи ће се „Покрет Метла“, као и листа „Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници“.

Излазак на изборе пре ванредног стања најавили су Нова странка, ЛДП, као и Покрет „Један од 5 милиона“, али они још нису предали потписе.

Опозициони блок Савез за Србију и странке које га чине, бојкотоваће изборе док се, како кажу, не стекну услови за фер и поштену политичку утакмицу.