Прочитај ми чланак

ОД инаугурације БАЈДЕНА: Дипломате САД по свету масовно оболевају, најгоре у Бечу

0

Америчка влада истражује серију здравствених инцидената у аустријској престоници Бечу у коју су укључене њене дипломате и друго особље амбасаде. Више од двадесет званичника пријавило је симптоме сличне Хаванском синдрому – мистериозној болести мозга – откако је председник Џозеф Бајден преузео дужност у јануару.

Синдром је необјашњив, али амерички научници кажу да га је највероватније изазвало усмерено микроталасно зрачење.

Први пут је откривен на Куби 2016. године, а по главном граду те земље је и добио име. Америчке и канадске дипломате у Хавани жалиле су се на симптоме који су се манифестовали вртоглавицом, губитком равнотеже, слуха и анксиозношћу, као и нечим што су пацијенти описали као „когнитивна магла“.Сједињене Државе оптужиле су Кубу за „звучне нападе“, што је Хавана снажно негирала, а инцидент је довео до повећане напетости између две земље, преноси РТС.

Америчка студија из 2019. открила је „абнормалности мозга“ код дипломата које су се разболеле, али је Куба одбацила извештај.

О бечким случајевима први је известио Њујоркер у петак, а касније је то потврдио и амерички Стејт департмент.

Ројтерс је цитирао изјаву аустријског министарства спољних послова у којој се каже да „сарађује са властима САД“.

Слични случајеви су забележени и другде у свету, али амерички званичници кажу да је број у Бечу већи него у било ком другом граду осим Хаване.

Беч је дуго био центар дипломатских активности и током Хладног рата имао репутацију стецишта шпијунаже, због чега земље попут САД и даље имају значајно дипломатско присуство.