Прочитај ми чланак

Од 2023. у ЕУ неће пуштати Србе који не испуњавају „паднемијске услове“!?

0

Да ли следи нови прогон невакцинисаних? Судећи по правилу које Европска унија уводи, одговор је - да. 

Тако од следеће године ЕУ могу да вам одбију (новоуведену) визу за грађане Србије ако не испуњавате норме из области епидемије/пандемије, „због чега подносилац пријаве може представљати опасност по јавно здравље земаља ЕУ“. 

Другим речима, ко није вакцинисан против ковида (или у будућности против неког новог вируса), ЕУ му може ускратити добијање визе за улазак.

Грађани Србије тренутно могу да путују у европску шенгенску зону без визе или било каквог претходног одобрења, али од 2023. године то више неће бити могуће без подношења онлајн захтева кроз Европски систем за одобравање путовања (ЕТИАС).

Према првим плановима, ЕТИАС је требало да постане оперативан већ у јануару, затим је пролонгиран за мај 2023. године, али се сада очекује да примена тог система стартује у новембру следеће године, што је објављено и на званичној страници Европске уније.

Онлајн формулар за пријаву подносиће се на званичној ЕТИАС веб страници или мобилној апликацији, које ц́е бити покренуте када ЕТИАС постане оперативан. Пријаву би требало попунити најкасније 96 сати пре датума путовања, а у њој је потребно навести адресу е-поште, затим податке о пасошу, као и личне податке.

Последњи корак је плаћање накнаде за пријаву путем кредитне или дебитне картице. Накнада за пријаву износиће седам евра за све подносиоце захтева који су старији од 18, а млађи од 70 година. Накнада у износу од седам евра наплац́ује се приликом подношења пријаве и то је једина накнада коју је неопходно платити. Малолетници и лица старија од 70 година добиц́е ЕТИАС бесплатно, преноси Н1.

Процењено је да ће процес пријаве трајати око десет минута, а одобрење би требало да се добије у року од неколико минута од тренутка подношења пријаве. Добијено одобрење важиће три године и у том периоду број путовања у земље ЕУ није ограничен. Уз ЕТИАС, грађани Србије моћи ће да остану у Европској унији највише 90 дана у периоду од 180 дана.

Држављани Србије ће тако од новембра 2023. морати да имају ЕТИАС за улазак у следец́их 30 земаља: Аустрију, Белгију, Бугарску, Хрватску, Кипар, Чешку, Данску, Естонију, Финску, Француску, Немачку, Грчку, Мађарску, Исланд, Италију, Летонију, Лихтенштајн, Литванију, Луксембург, Малту, Холандију, Норвешку, Пољску, Португал, Румунију, Словачку, Словенију, Шпанију, Шведску и Швајцарску. Сходно томе, грађанима Србије ц́е бити потребан ЕТИАС и да би посетили следец́е европске микродржаве са отвореним границама: Монако (преко Француске), Сан Марино (преко Италије) и Ватикан (преко Италије).

Слична пракса већ постоји у САД, Канади и Аустралији, док сама идеја о увођењу ЕТИАС одобрења датира још од 2016. године. Систем би требало да допринесе смањењу актуелних безбедносних, здравствених и миграторних ризика, а односи се на 63 државе које нису чланице Европске уније, али чији грађани могу да путују без виза у шенгенску зону.

У којим све случајевима захтев може бити одбијен

Како се наводи на страници сцхенгенвисаинфо.цом, мало је вероватно да ц́е грађанима Србије бити одбијен захтев за улазак у Европску унију када ЕТИАС буде покренут.

Ипак, пријава за ЕТИАС могла би бити одбијена уколико подносилац има криминалну прошлост, представља опасност за друштво или се налази на листи за прац́ење путовања у вези са осумњиченим терористима. Такође, разлог за одбијање може бити и давање лажних информација током пријаве, као и путовање из области са епидемијом/пандемијом, због чега подносилац пријаве може представљати опасност по јавно здравље.