Прочитај ми чланак

Очекујем двоцифрен резултат на изборима

0

Улога Запада слаби, а Исток се буди, најбитније је не чинити уступке албанској страни због којих ћемо касније жалити, него дочекати да међународно право буде одлучујуће у решавању конфликта

Лидер ПОКС-а Војислав Михаиловић је оптимиста пред децембарске изборе и очекује да ће листа „Др Милош Јовановић – Нада за Србију – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић” остварити двоцифрен резултат. У интервјуу за „Политику” каже да је уверен да ће опозиција сасвим сигурно победити у Београду.

С којим изборним резултатом у републици и граду Београду бисте били задовољни? Да ли ће ваша изборна листа бити изненађење избора?

Српска коалиција НАДА, коју чине ПОКС и Нови ДСС, постоји већ три године и то је једина коалиција која је опстала и после избора, формирала јединствен посланички клуб и на нове изборе поново излази јединствена и у истом формату. Разлог за то је што је наш савез принципијелан и заснован на програмским начелима, а не са жељом да се заузму функције и власт по сваку цену. Прошли пут смо освојили двеста пет хиљада гласова, односно 5,4 одсто, иако су нам агенције за истраживање јавног мњења давале једва три одсто. Овога пута очекујемо знатно бољи резултат јер ће гласачи умети да цене нашу доследност и истрајност на путу којим смо кренули. С обзиром на то да нам агенције у својим намештеним извештајима већ сада дају преко пет одсто, сигуран сам да ћемо освојити двоцифрен резултат у процентима и бити опет велико изненађење. Београд је наше упориште и као и прошли пут, и овај очекујем да ћемо боље проћи него у остатку Србије. Убеђен сам да ће опозиција у укупном збиру сасвим сигурно победити у Београду, а ако не буде драстичне изборне крађе, и на републичком нивоу.

Против сте плана ЕУ за Космет. Како бисте после одбијања плана решавали питање Косова и Метохије?

Прихватање Бриселског споразума од стране ове власти била је велика грешка јер је тиме Србија пристала да делимично суспендује свој Устав на територији Косова и Метохије и Резолуцију 1244 СБ УН. Тим споразумом српски народ није добио ништа, а његовом применом је добио административну линију са Србијом која има све атрибуте граничног прелаза. Изгубили смо своју полицију на Косову и Метохији која је штитила Србе и све друге институције и атрибуте државе Србије. То је било прво полувреме у губљењу суверенитета над нашом јужном покрајином Косовом и Метохијом. Прихватање француско-немачког споразума или тзв. плана ЕУ за Косово друго је полувреме које за циљ има де факто признање лажне државе републике Косово. Резултате примене Бриселског споразума најбоље видимо по драстичном паду броја Срба који живе на Космету, а уколико се примени ЕУ споразум за Косово, још брже ће се наставити исељавање нашег народа. То и јесте циљ албанских сецесиониста.

Шта онда учинити?

Србија мора хитно раскинути оба споразума и вратити разговоре између Београда и Приштине под окриље УН на основу још важеће Резолуције 1244 СБ УН, која треба да буде Свето писмо у нашој спољној политици. Међународне околности се брзо мењају. Улога Запада слаби, а Исток се буди и постаје водећа економска, а ускоро и војна сила. Неминовно је да ће доћи време када ће почети да влада сила закона, а не закон силе, како је сада. Најбитније је не чинити уступке албанској страни због којих ћемо касније жалити, него дочекати време када ће међународно право, које је на нашој страни, бити одлучујуће у решавању конфликта.

Колико је озбиљна криза у Босни и да ли би могла да се прелије у Србију?

Криза у БиХ је озбиљна захваљујући томе што Србија води политику попуштања према Западу и њиховим интересима. То они доживљавају као нашу слабост и имају стално нове захтеве и прохтеве у смислу одузимања надлежности Републике Српске у односу на оне које су добијене Дејтонским споразумом. Србија мора да покаже зубе и јачу вољу да заштити свој народ у Републици Српској. За почетак држећи се одредби Дејтонског споразума и начина како се бира високи представник за БиХ, треба јасно да каже да Кристијан Шмит није изабран у складу с правом и да као такав нема за нас никакав значај, јер није изабран од стране Савета безбедности УН како је предвиђено. Када државе Запада виде да ми држимо до себе, више ће нас и оне респектовати. Никакво изненађење не треба да буде ни за кога што Србија тражи да се поштује Дејтонски споразум, јер наша земља има такву и обавезу као гарант његове примене.

Ванредни републички и локални избори, који се одржавају у више градова и општина, укључујући и главни град, Београд, расписани су за 17. децембар ове године, а у њима коалиција НАДА учествује на изборној листи „Др Милош Јовановић – НАДА за Србију“, под редним бројем 5.