Прочитај ми чланак

OCCUPY.COM: Познати српски активиста сарађивао са обавештајном фирмом Стратфор (1)

0

Srdja_Popovic_(1)

(occupy.com)

Напомена: Пренеосимо вам текст којем је основни извор електронска пошта коју је Викиликс објавио – Викиликс, чију су делатност најавили мејнстрим медији као што је Њујорк тајмс, месецима пре но што је Асанж с било чим изашао у јавност, а кад јесте, па све до данас, у свом том материјалу нема ни трага од Израела и Мосада; у којем је споредни глумац (Поповић) проглашен главним док му се „контрола“ (Папић) узгред спомиње и који, у крајњем, наводи на закључак да је америчка влада тек секундирала приватној обавештајној служби и њеним клијентима, и да је, евентуално, тек саучесник, а не инспиратор злочина широм света. Међутим, неке наведене чињенице ипак заслужују пажњу….

Срђа Поповић из Србије многима је познат као главни архитекта режимских промена у Источној Европи и другде од касних 1990-тих и као председник Омладине ДС (’96/’97) за време протеста против режима Слободана Милошевића.  Он је и један од оснивача Отпора, српске активистичке групе на америчким фондовима што је збацила Слободана Милошевића у 2000.

Мање је познато, открива истраживање Occupy.com, да су Поповић и огранак Отпора, CANVAS (Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies – Центар за примењену ненасилну акцију и стратегије) одржавали блиске везе са руководиоцима Голдман Сакса и приватном обавештајном фирмом Стратфор (Strategic Forecasting, Inc.), као и са владом САД. Поповићева супруга је за Стратфор радила годину дана.

Ова открића долазе после хиљада нових мејлова Викиликсове „Светске обавештајне датотеке“. Поруке откривају да је Поповић блиско сарађивао са Стратфором, приватном фирмом из Остина у Тексасу, која окупља обавештајце и активисте на услугу клијентима у распону од Америчког нафтног института (American Petroleum Institute) и Archer Daniels Midland-а до Dow Chemical, Duke Energy, Northrop Grumman-а, Интела и Кока-коле.

Из мејла под ознаком “SR501″,  види се да је Стратфор први пут пришао Поповићу 2007, да одржи предавање у канцеларији фирме о догађајима у Источној Европи, а према извору из Стратфора који је захтевао да остане анониман у овој причи.

У једном од мејлова, Поповић прослеђује информације о активистима који су рањени или убијени од владе Бахреина коју наоружавају САД, добијене из бахреинског Центра за људска права током режимског сламања про-демократских активиста у јесен 2011. Поповић је за Стратфор такође написао план о томе како свргнути сада покојног председника Венецуеле Хуга Чавеза, у септембру 2010.

srdja_zps79c0edda

Стратфоров светски активистички везиста
Поповић је, користећи статус славног активисте, Стратфору отворио многа врата, да се састаје са активистима на глобалном нивоу. Информације добијене од Поповићевих веза Стратфору ће послужити као “actionable intelligence” – фирма наплаћује своје услуге као „ЦИА у сенци“ – корпоративним клијентима.

Поповић Стратфору преноси информације о активистичким догађајима широм света: Филипини , Либија , Тунис, Вијетнам , Иран, Азербејџан Египат, Тибет, Зимбабве, Пољска и Белорусија, Грузија, Бахреин , Венецуела и Малезија. Поруке откривају да Поповић често преноси информације без сагласности активиста и вероватно је да активисти никада неће знати да су њихове поруке пренете приватној безбедносној фирми.

У САД, коаутор истраживања Карл Гибсон ( представљајући  US Uncut ) и Енди Бичлбаум из Yes Men-а су имали састанак са Поповићем убрзо пошто су њихове две одговарајуће групе искористиле медијску превару да обесно исмеју Џенерал електрик и компанијино неплаћање америчких пореза.

Ова двојица су Поповића обавестили о плановима обе групе за следећу годину и касније се појавила вест да Стратфор пажљиво прати активности Yes Men-а. (Бичлбаумова фотографија из априла 2011 приказује Поповића и Карла Гибсона из US Uncut.)

Током Арапског пролећа, у Египту у јануару 2011, Поповић је добио позив за интервју на ЦНН-у. Први људи којима се обратио да га снабдеју темама и аргументима за интервју су били из Стратфора. Обезбедили су му потребно за пет таквих праваца.

Стратфорд је изјавио да је основна употребна вредност Поповића за фирму у томе што располаже са мноштвом  контаката са активистима широм света, активистима на основном нивоу.

„Мало подсећање на то да је главна корисност овог контакта његова способност да нас повеже са проблематичним типовима ( troublemakers) широм света са којима је у вези. Његова способност да процени ситуацију на терену можда је ограничена, он углавном остварује почетни контакт са „средствима“ и онда им пушта да раде на своју руку“ –  стоји у мејлу бившег Стратфоровог аналитичара за Евроазију, Марка Папића, из маја 2010. „Он сам има информације које повремено могу бити корисне, али је идеја да створи мрежу контаката преко  CANVAS-а, контакте са којима после можемо ступати у додир самостално.“

Поповић је тако добро примљен у Стратфору да је тамо чак и својој жени Марији нашао посао..Била је викенд-аналитичар јавних извора током године дана, од марта 2010 до марта 2011. Друга кандидаткиња за посао, Јелена Танчић, такође је радила за  CANVAS.

„Дечко из  CANVAS-а (Поповић) је пријатељ/извор и он нам ју је препоручио“, каже у свом мејлу из марта 2010. потпредседник Аналитике Стратфора, Скот Стјуарт, изостављајући да су се ово двоје у то време забављали.

Поповић и његова жена су тако срасли с Стратфором, да је Поповић позвао бројне припаднике Стратфора на њихово венчање у Београду, у Србији.

Hugo Chavez1820_0

Помагање Стратфоровој производњи револуција
Стратфор је видео Поповићеву главну вредност не само као обавештајни извор о светским револуционарним и активистичким покретим, већ и као некога ко, по потреби, може помоћи у збацивању лидера држава супротстављеним америчким геополитичким и финансијским интересима. Поповић је толико био користан Стратфору да му је одобрена претплата на „легитимне изворе које користимо све време као компанија“ /Папић/.

У мејлу из јуна 2011, Папић реферише о Поповићу као свом „великом пријатељу“ и описује га као „српског активисту који путује светом подстичући револуције“.

„Они…у суштини путују светом покушавајући да сруше диктаторе и аутократске владе ( оне које САД не воле)“, каже Папић у једном мејлу. Одговарајући на реплику на тај мејл, наводи: „Они само оду и поставе радњу у тој земљи и покушавају да оборе владу. Када се правилно користе, моћнији су од борбене групе носача авиона.“

У одговору на мејл „борбене групе носача авиона“, Стратфоров потпредседник за обавештајне активности, Фред Бартон, подругљиво каже да би их можда требало послати у Иран. Мејл такође открива да је Поповић служио као посредник информација од иранских активиста на терену, такође информишући Стратфор о борби за финансирање „програма демократије“ тамо, јер је америчка влада покренула план рада „меке моћи“.

Стјуартов други мејл Бартону из марта 2010 каже да CANVAS „покушава да се отараси Чавеза“, мислећи на покојног венецуеланског председника Хуга Чавеза. У 2007, CANVAS је обучавао активисте да збаце Чавеза.

„Ако се добро сећам, ми користимо Хашмејл комуникацију (погледати: (hushmail.com) – прим. прев.) да га контактирамо у вези Венецуеле због осетљивости коришћења револуционарне НВО као извора, с обзиром да имамо клијенте који послују у земљи“, каже Папић  Поповићу у мејлу из јануара 2011.

Стратфор се тако заљубио у способности CANVAS-а да изазива промене режима у иностранству да је Поповића позвао у свој штаб у Остин да одржи семинар о том питању, плативши му пут тамо.

У следећем наставку: CANVAS-ов Голдман Сакс кеш

За Србин.инфо превео и приредио: Александар Јовановић