Прочитај ми чланак

Обрт: Кривокапић ипак није писао патријарху?

0

Премијер Здравко Кривокапић је патријарху српском Порфирију упутио само једно писмо, 21. маја, сазнаје Тануг из извора блиских Цркви.

У том писму, каже извор агенције, само се најављује потписивање Темељног уговора, без прецизираног датума, али нема ни речи о спорним члановима Темељног уговора између државе Црне Горе и СПЦ.

FOTO: Printscreen

Према истом извору, Кривокапић је десетак дана пре доласка у Патријаршију СПЦ саопштио тадашњем владици, сада митрополиту Јоаникију да „није тренутак“ за потписивање Темељног уговора.

У синоћњем интервјуу у емисији „Начисто“ ТВ Вијести, Кривокапић је рекао да је упутио српском патријарху Порфирију писмо у којем је изнео став „да постоје најмање два члана која су спорна и један део преамбуле“.

Према сазнањима Тањуга, патријарх није добио то друго писмо.

Кривокапић је, наиме, још 25. априла изричито рекао да ће потписати Темељни уговор са СПЦ, а седам дана пре тога је први пут говорио о два спорна члана, која, како је тада рекао, нису у сагласју са Уставом и законима Црне Горе.

Он је у интервјуу ТВ Вијестима синоћ рекао и да су са Темељним уговором били упознати председник Скупштине Алекса Бечић и потпредседник владе Дритан Абазовић.

За Абазовића је рекао да му је пред одлазак у Београдску патријаршију, 27. прошлог месеца, сугерисао да не потписује Уговор, док је Бечић данас демантовао премијера, рекавши да никада није видео Темељни уговор и да је то једина истина.

Ову заврзламу црногорског премијера за Тањуг је коментарисао историчар др Александар Раковић, који каже да је Српска православна црква осам векова на простору данашње Црне Горе функционисала без темељних уговора па ће то наставити да чини, био овај Темељни уговор икада потписан или није.

„Здравко Кривокапић се служи обманама и неистинама како би онемогућио да Темељни уговор са Српском православном црквом икада буде потписан. Чак и ако би Српска православна црква изашла у сусрет свим Кривокапићевим фантазмагоријама, Темељни уговор опет не би био потписан“, изричит је Раковић.

Раковић, иначе, добро упућен у дешавања у Црној Гори и положај СПЦ у тој држави, са жаљењем констатује да је Кривокапић прави производ тзв. „Православне цркве у Црној Гори“ која је стварала људе без идентитета и онемогућавала да се српство у тој држави до краја ревитализује.

„Срећом, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је укинуо име и квазиидентитет тзв. ‘Православне цркве у Црној Гори’. Српски архијереји нису хтели ни да чују за могућност да Темељни уговор буде оснивачки акт издвојеног тела у оквиру Српске православне цркве, које би касније прерастало у аутономију а из ње у сецесију“, навео је Раковић.