Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ, ЗЕЛЕНОВИЋ, ЈЕРЕМИЋ: Опсадом Београда режим означио крај демократије

0

Небојша Зеленовић оценио је да "режимска опсада" Београда неће спречити слободне грађане да још одлучније и храбрије затраже слободне медије, дијалог и слободне изборе.

Зеленовић је казао да ће грађани и опозиција сутра на протесту „Сви као један – Један од пет милиона“ представити експертске тимове за преговоре са властима о стварању минимума услова за нормалан политички живот.

„Порука Вучићу је јасна: Србија се ослободила страха. Нема више назад. Што више Вучић прети, уцењује, застрашује, то ће отпор грађана бити снажнији и одлучнији“, навео је Зеленовић, а преноси информативна служба странке.

Он је додао да неће дозволити да Србија постане „приватно власништво“ Александра Вучића и да ће зато борбу наставити, мирно и достојанствено.

„За разлику од њега, ми не ширимо мржњу, не желимо поделе и сукобе, али нека не помишља да то значи да ћемо му дозволити да настави са политичким терором“, навео је Зеленовић.

Обрадовић: Присиљавање људи да иду на митинг СНС је крај демократије

Председник Двери Бошко Обрадовић оценио је у Чачку да људе присиљавају да иду на митинг Српске напредне странке (СНС) у Београду и да је то „крај демократије“.

„Ово је трагична ситуација за све слободне грађане Србије који данас губе своју слободу, који нису могли да кажу не онима који су их позивали да у том и том броју са својим породицама крену за Београд и чак да крше закон, напуштајући своје радна места. Од данас смо дужни да као градјани Србије зауставимо ово опште лудило режима СНС и личног режима Александра Вучића“, рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре у Чачку.

Обрадовић је оценио да је рок музичар Бора Ђорђевић направио грешку што учествује на митингу СНС.

„Надам се да ће и он увидети какву је грешку направио и да се сврстао на страну која је све супротно од онога у шта је веровао и на неки начин проповедао у својим песмама и у својој поезији, читавог живота, јер он је био вечити бунтовник и опозиција. Стати на страну оних које је опевао као ‘око мене све су понављачи дјаци, или болесници или манијаци’ негира поенту његових песама и сигуран сам да ће и он негде, ако већ није, схватити колико је заиста погрешио“, рекао је Обрадовић.

Он је истакао да је опозиција показала „другачије лице Србије“ и да је за готово пет месеци протеста показала како се може ненасилно, без иједног инцидента борити за основна грађанска права.

Обрадовић је додао да је митинг који је опозиција организовала 13. априла у Београду показао да је опозиција уједињена, да су градјани били одлучни да упркос свим препрекама и забранама свим аутопревозницима да превозе људе, дођу у великом броју, личним превозом и да се опозиција показала као разумна и коректна и одговорна.

„Ми тражимо само фер изборе и слободне медије и мислим да је то минимум минимума за елементарне демократске вредности и што је најважније ми смо показали велику одговорност“, рекао је Обрадовић.

Он је казао да уколико власти не одговарају људи из опозиције, да ће организатори протеста „Једна од пет милиона“ послати стручни тим нестраначких личности да преговорају са њима.

„Уколико власт не жели да преговара ни са стручним тимом опозиције, онда та власт није нормална“, рекао је Обрадовић.

Јеремић: Вучић ће на митингу сахранити могућност нормалног дијалога

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да очекује да ће председник Србије и СНС Александар Вучић на митингу у Београду „сахранити могућност нормалног дијалога“.

„Чућемо данас Вучићев одговор на захтеве грађана који протестују више од четири месеца, али нисам оптимиста да ће их прихватити. Ако буде тако, онда нема више простора за конструктиван дијалог са неким који свој народ назива фашистима и лоповима. Ми ћемо наставити притисак, и примораћемо власт да пристане на фер изборне услове“, рекао је Јеремић телевизији Наша, а преноси информативна служба странке.

Јеремић је оценио да је Вучић „уздрман психолошки и политички“ и да је зато наредио да у Београд дође више од 1.000 аутобуса, у којима ће бити много „уцењених људи запослених у јавном сектору“.

„То ће бити најскупљи митинг у новијој политичкој историји, ако се узме у обзир ангажовање толико аутобуса и цена радних сати људи који ће изостати са посла. Вучић на недељном нивоу ‘пржи’ стотине хиљада евра пореских обвезника само да би преко медија које контролише, а то значи 90 одсто релевантних медија, показао своју наводну снагу. Да је заиста снажан, он не би присиљавао људе да долазе, као што ни ми нисмо платили ниједан аутобус за митинг 13. априла, на који су сви дошли својом вољом“, рекао је Јеремић.

Јеремић је најавио да ће опозиција ускоро представити тим стручњака који би требало да разговара са представницима власти о изборним условима и поштовању медијских закона.

Председник Народне странке је истакао да је неопходно наставити акције против режима и да опозиција не позива на насиље, нити жели да на било који начин доведе у питање мир и стабилност у Србији.

„Нећемо одустати у борби за промену власти на фер изборима. Том циљу смо данас много ближи него пре четири месеца. Морамо бити упорни и одлучни, али и рационални. Ово је процес, имамо посла са злом које је пустило дубоке корене, са канцером који се раширио по институцијама и целом друштву, а он се не лечи само једном туром хемотерапије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би један од видова протеста могао да буде и успостављање „слободних зона“ у којима власт неће моћи да врши репресију.

„Видећемо да ли ће то бити испред Председништва или на другим местима. Организоваћемо и друге акције по целој Србији, све док власт не буде приморана да седне за сто. Такве ствари су неопходне, али не и довољне за промену власти. Да би се то догодило, потребни су фер и поштени избори – сем ако не желимо револуцију. Ја сам лично против тога“, рекао је Јеремић.

Он је истакао да су за промену власти на изборима неопходне и добро организоване политичке странке, те да је грађански бунт есенцијалан, јер „подиже енергију“, али да није довољан за промену власти мирним путем.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!