Прочитај ми чланак

Обрадовић: За ванредне изборе на свим нивоима

0

Српски покрет Двери тражи ванредне изборе на свим нивоима, а не само ванредне републичке парламентарне изборе. Наиме, као што је републички парламент нелегитиман и бесмислен без опозиције - тако је исто лажна и неодржива покрајинска и локалне скупштине у којима такође нема опозиције. Зато предлажемо да заједно са редовним градским изборима у Београду на пролеће 2022. године буду одржани и ванредни локални избори у читавој Србији, јер је стање локалне демократије на катастрофалном нивоу. Такође, заједно са ванредним републичким изборима који треба да буду одржани што пре, већ током следеће, 2021. године, треба истовремено организовати и ванредне изборе за покрајинску скупштину АПВ.

Саопштење Бошка Обрадовића, председника Двери објављујемо у целости:

Владајући режим је и сам признао да је бојкот избора успео и да су избори од 21. јуна били недемократски тиме што је скратио мандат Народној скупштини и Влади у којима има апсолутну већину и најавио изборе за годину и по дана. Међутим, потпуно иста судбина мора да чека и покрајинску и локалне скупштине јер су и ти избори били недемократски, и зато и њихове мандате треба скратити и ићи на ванредне изборе по истом принципу као за републички ниво.

Председнички избори су нешто потпуно друго и треба да буду у одвојеном термину од осталих, о чему тек треба да се постигне договор у оквиру дијалога власти и опозиције. Тек раздвајањем председничких, парламентарних и локалних избора постиже се нормална демократска пракса да грађани могу да се посвете сваким од ових избора појединачно и да кандидати и изборне кампање на свим нивоима буду посебни. Бесмислено је да се на свим нивоима избора, закључно са изборима за савете месних заједница, гласа за председника државе, који иначе по важећем Уставу нема право да буде на било којој другој јавној функцији, па самим тим не може бити носилац нити једне изборне листе док обавља ту функцију.

Због сложености и значаја свих ових тема везаних за ванредне изборе на свим нивоима, као и редовне изборе који нас очекују 2022. године, о чему мора најпре да се постигне договор између власти и опозиције – преговори треба да почну што пре и било какво одлагање је наставак недемократске праксе актуелне власти и доноси још теже последице по ионако урушену српску демократију. Што бржи почетак преговора битан је и због разматрања промене изборног система на време, као и ослобађања медија који морају бити отворени за опозицију минимум 6-9 месеци пре било којих избора – стоји у саопштењу Бошка Обрадовића.