Прочитај ми чланак

ОБРАДОВИЋ прошетао Ваљевом: Кажу да је ваздух загађен, мени мирише на слободу

0

Александар Обрадовић, узбуњивач из фабрике наоуржања "Крушик", којем је данас укинута мера кућног притвора, прошетао је вечерас центром Ваљева по први пут после 91 дана.

Обрадовићу је у време када је био у кућном притвору било дозвољено сат времена шетње, од 10 до 11 сати преподне, али је он избегавао да шета центром Ваљева, већ је, како каже, бирао маршуте где је мање људи, како би удахнуо ваздух.

„Ако не бих бар пола сата шетао, имао бих снажне главобоље“, објашњава Александар у вечерњој шетњи главном ваљевском улицом – Карађорђевом – по први пут после готово три месеца.

„Иако последњих дана чујемо у извештајима новинских кућа да је у Ваљеву загађен ваздух, вечерас ваздух има мирис и укус слободе за мене“, поручује он.

У шетњи је био у друштву супруге, али и неколико суграђана који су га данас, након што му је скинута тзв. „наногица“, дочекали испред зграде у којој живи.

„Ја сам у целом том поступку прикупљања информација био изолаван да не бих довео у опасност своје пријатеље и своју породицу. Огромна подршка ми је дала снагу и ињекцију ината и храбрости. Желим да се захвалим сваком човеку понаособ“, поручује Обрадовић.

У првој изјави за Н1 после укидања мере кућног притвора, рекао је да би поново све исто учинио, а у шетњи нам објашњава зашто се у вези са сумњама о малверзацијама у „Крушику“ обратио истраживачким новинарима, а не надлежним институцијама.

„Мислим да велики број грађана види да су институције заробљене, да не функционишу, да су обесмишљене. Нажалост, ја сам имао поверење у редакције истраживачких новинара, а не у институције“, истиче он.

Иако му је укинута мера кућног притвора, то још не значи да је слободан човек. Код заменика јавног тужиоца се и даље налази документација о његовом случају и тужилац би, како каже, могао да поднесе оптужни предлог уколико би пронашао нешто за шта мисли да би могао да га терети.

„И мој адвокат и ја ћемо се понашати у складу са тим“, каже узбуњивач из Крушика.

Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду донела је решење којим се Обрадовићу укида мера забране напуштања стана уз примену електронског надзора и коришћења интернета.

Уочи саопштавања одлуке Вишег суда, неколико десетина грађана окупило се испред Палате правде како би пружили подршку Обрадовићу.

Претходно су грађанска иницијатива „Слобода за Александра“ и Удружење за заштиту уставности и законитости републичкој јавној тужитељки Загорки Доловац доставили потписе 25.000 грађана који су сматрали да је притвор Обрадовића неоснован и траже његово пуштање.

Заштитник грађана Зоран Пашалић саопштио је данас да је Министарству унутрашњих послова упутио јуче ургенцију за појашњење правног основа хапшења Александра Обрадовића, као и питања у вези са мерама и радњама приликом Обрадовићевог привођења у кругу фабрике наменске индустрије „Крушик“ у Ваљеву 18. септембра.

Подсетимо, Обрадовић је ухапшен три дана након што је међународни портал „Армс Wатцх“ објавио текст о томе како поједине фирме по повлашћеним ценама купују оружје из „Крушика“.

Кућни притвор Обрадовићу одређен је на иницијативу републичког јавног тужиоца и против њега се води поступак због сумње да је одавао поверљиве пословне информације фабруке оружја „Крушик“ из Ваљева.