Прочитај ми чланак

Обрадовић писао опозицији: Пропустили смо већ две шансе

0

Лидер покрета Двери Бошко Обрадовић, упутио је отворено писмо колегама из опозиције, уочи преговора с властима, напомињући да су до сада пропуштене две велике шансе да се угрози режим и да је неопходно да се сви уозбиље и престану са инсистирањем да имају своје представнике у дијалогу.

Отворено писмо Бошка Обрадовића преносимо у целости:

У тренутку док нам владајући режим спрема ново ванредно стање и полицијски час, изазван недопустивим понашањем њиховог Кризног штаба, у часу док се Ивица Дачић буквално спрда са дијалогом са опозицијом позивајући нас да се пријавимо на скупштинском шалтеру, у времену врхуњења свих афера организованог криминала и високе корупције у врху актуелне власти која урушава последње остатке независних институција, слободе, правде и демократије у нашој земљи – крајње је време да се освестимо, уозбиљимо и ујединимо у борби за спас народа и државе.

Пропустили смо две велике шансе у протекле две године: највећи опозициони митинг 13. априла 2019. и могућност заједничког штрајка глађу испред Народне скупштине у мају 2020. године. Оба догађаја имала су потенцијал свенародног бунта и могла су да спрече лажне изборе од 21. јуна прошле године.

Захваљујући бојкоту избора од стране грађана и опозиције добили смо и трећу шансу, јер смо показали да нам није стало до посланичких функција и привилегија по сваку цену.

Власт је морала да скрати мандат Скупштине и Владе са четири на годину и по дана, и тако смо дошли до ових преговора са влашћу. Дијалога између власти и опозиције не би било да није било успеха бојкота избора и да нисмо и пред домаћом и пред међународном јавношћу разоткрили бесмисао оваквог парламентаризма без опозиције. Зато сматрам да они који су водили бојкот треба да предводе и преговоре са влашћу. И не видим зашто остале колеге из опозиције који су на те изборе излазили не би подржали да и њих заступамо на тим преговорима. Међутим, да бисмо у потпуности прекинули сваку расправу између нас, били јединствени и ефикасни и дошли до заједничке платформе и заједничке делегације опозиције за преговоре са влашћу, уз посредовање делегације Европског парламента, предлажем следеће решење:

1. Да се сви ми из опозиције одрекнемо директног учешћа на тим преговорима и препустимо нестраначким стручњацима да преговарају у наше име. То могу бити двоје стручних људи из редова Скупштине слободне Србије, стручног тима са протеста “1 од 5 милиона” или из редова струковних НВО које се баве овом темом.

Свакако је пожељно да једна од ових нестраначких личности долази из грађанско-демократског, а друга из национално- демократског идеолошког усмерења, јер ће на тај начин бити испоштована оба демократска блока која су реално и две могуће опозиционе изборне колоне за следеће изборе (само као илустрацију навео бих Божу Прелевића и Владету Јанковића, или ако хоћете нова лица Душана Вучићевића и Бобана Стојановића – као не моје предлоге већ само примере могућих преговарача).

2. Да усаглашену заједничку платформу, за коју нам је добре услуге понудила Скупштина слободне Србије (јер између свих наших платформи нема суштинских разлика, а заједнички документ о условима за слободне и поштене изборе сви смо потписали још крајем 2018. године) заступају само ова два преговарача са наше опозиционе стране. У њиховом тиму могу бити други нестраначки стручњаци или експерти из наших партијских редова, али бисмо на овај начин добили праве преговоре између два представника опозиције и два представника Европског парламента, па би онда и власт морала да изађе са два представника и не би могла да прави циркус од будућег дијалога са 50 учесника у две колоне и остало.

На овај начин бисмо показали јединство, озбиљност и одговорност, како према грађанима Србије, тако и према властима и према међународним посредницима у дијалогу. Трећу шансу коју су нам грађани дали не смемо пропустити нити се о њих огрешити. Дијалог са влашћу није идеолошко већ демократско питање.

Око тога сви треба да будемо уједињени. А када се изборимо за слободне и поштене изборе – онда нека свако на њима наступи онако како мисли да треба, а бирачи нека слободно бирају без икаквих притисака и уцена. Тада ће свако имати прилику да покаже и докаже квалитет свога програма и својих кадрова, а до тада немамо тај луксуз.

Наиме, ово што постоји у Србији није нормалан политички живот, ово је претполитичко недемократско стање у коме најпре треба да се изборимо за елементарне демократске вредности да бисмо уопште могли слободно да се такмичимо између себе.

Желећи да пружим пример, први се одричем да Српски покрет Двери има свог представника у дијалогу са влашћу и спреман сам да јавно подржим заједничку платформу опозиције и заједничку делегацију коју би чинила два нестраначка стручњака која би говорила у име свих нас. Ово је веома осетљив и важан политички моменат у коме бисмо сви у опозицији морали да ставимо личне и страначке интересе у други план и покажемо да нам је на првом месту интерес општег добра, као и обезбеђивање услова за слободне и поштене изборе на свим нивоима.

У Београду, 3. марта 2021. Бошко Обрадовић,

председник Српског покрета Двери.