Прочитај ми чланак

Обрадовић о уговору брата Ане Брнабић: Тешко испратити афере разних браће и кумова

0

"Афера аферу престиже у врху власти на дневном нивоу. То више није лако ни испратити. Нисмо ни претходну истерали на чистац, а отвара се нова", каже за портал Нова.рс Бошко Обрадовић, лидер Двери, коментаришући уговор вредан око 1,5 милиона евра који је "Асеко" Игора Брнабића потписао са Владом премијерке Ане Брнабић.

“Они више и не крију криминал и корупцију којом се баве. Они су отворено укључили браћу, сестре, кумове и праве разне шеме и комбинације са јавним набавкама и тендерима, преливајући народне паре у партијске и приватне џепове људи блиских врху СНС”, каже Обрадовић.

FOTO: SRBIN.INFO

Према Обрадовићевим речима, “невероватно је колико је порастао број уговора са државом фирме брата Ане Брнабић од када је она постала председник Владе”.

“Може ли то бити случајно? Може ли она да објасни порекло своје имовине и луксузног стана у Београду? Од чега? Од плате председника Владе? Тешко. Зар у Србији нема других ИТ и домаћих компанија изузев стране у којој ради премијеркин брат? Заиста је право питање какви су били услови за ову јавну набавку и да ли је намештена за породицу Брнабић? Али, ко ће то да испита када немамо нити једну независну државну институцију која би се усудила да преиспитује рад извршне власти, а посебно сукоб интереса и корупцију на највишем нивоу?”, наводи се у коментару.

Игор Брнабиц, Ана Брнабиц, Фирма Ассецо и Влада Србије документаФото: Архива
Обрадовић наглашава да су Двери због тога у новом Прогласу под називом “Промена система – сигурност за све” инсистирали на правној одговорности највиших функционера.

“То значи затворску и финансијску казну за учињено кривично дело, али и одузимање незаконито стечене имовине и лустрацију – забрану обављања јавне функције на дужи период. Време је да се уведе и ново кривично дело – незаконито богаћење и да се уведу строге казне, посебно за државне функционере. Ово не сме остати на вести од неколико дана, као до сада, за ово мора кривично да се одговара”, каже Обрадовић.