Прочитај ми чланак

Обрадовић: Хоћу да се кандидујем за председника испред опозиције

0

"Данас нико од лидера бивше власти нема никакве шансе против Александра Вучића. Ја не тврдим да сам најбољи, најпаметнији и најлепши на свету. Ја само тврдим да сам био најбољи народни посланик у претходном сазиву, да имам искуство у борби против ове власти у скупштини и на улици", изјавио је лидер Двери Бошко Обрадовић гостујући на телевизији Н1, где је поновио да ће бити председнички кандидат овог покрета уколико опозиција не договори свог заједничког кандидата на предстојећим изборима.

Подсетимо, покрет Двери је објавио да иде на изборе на свим нивоима као и да „Србија више нема времена за губљење“.

Обрадовић је оценио да је „очито да је власт одустала од међустраначких преговора о изборним условима“.

– Они су пробили све договорене рокове, најдаље шест месеци пре избора да дијалог у Народној скупштини буде завршен, а споразум између власти и опозиције потписан. Након последњег састанка када смо предали наше амандмане и повукли црвене линије које се тичу медијске сфере и наших захтева да свих седам медија који су били на састанку доставе своје медија планове, власт се више није оглашавала. Очито су задовољни оним што су добили од европарламентараца на оном другом колосеку дијалога – рекао је Обрадовић за Н1.

Према његовим речима, то је само један од више разлога због чега су Двери на својој седници Главног Одбора донеле одлуку да иде на изборе.

– Све то даље замајавање и губљење времена је за нас неприхватљиво, јер је остало мање од шест месеци до избора. На коментаре да та одлука иде владајућој странци на руку могу само да се насмејем, јер нашој власти иде све на руку у овом накарадном, корумпираном, недемократском и криминализованом систему који су направили. А посебно им иде на руку оно што се дешава у опозицији у последњих годину дана, која у том периоду није успела да седне за заједнички сто нити је имала једну заједничку акцију против садашње власти – напоменуо је лидер Двери.

Он је оценио да су и договори између опозиционих странака о начину изласка на изборе „замајавање“, па су Двери донеле дефинитивну одлуку да „не чекају никога и ништа“ и да изађу на изборе.

– Доста нам је замајавања и једних и дрзугих. Имамо шест месеци да се припремимо за изборе, нови бојкот није решење, а сви позиви „за улицу“ су се показали као лаж, и зато је по мом дубоком уверењу једино решење – спремати се на изборе. Сигуран сам да ће исту одлуку донети и остале колеге из бојкот опозиције, иако у овом тренутку не смеју јавно да признају као ми – оценио је Обрадовић.

Сматра да је колосек дијалога на коме нису учествовали европарламентарци био много успешнији, иако то, на први поглед, изгледа парадоксално. Као доказ за то, наводи чињенице да је одржано 15 састанака, као и да документ који је на последњем састанку предложен, садржи значајно побољшање изборних процеса.

Без обзира на то, истиче да уколико се не среде суштинске ствари, медијска сфера и Надзорни одбор који ће контролисати примену споразума, они неће потписати тај споразум. Потписивање таквог споразума, уверен је Обрадовић, унапредило би изборне услове.

Подсећа да нејединство опозиционих странака траје уназад неколико година, и да је у неколико случајева био „изузетно разочаран“ потезима лидера опозиције.

– Заиста не могу да учествујем у тој врсти лицемерја. Ја сам отворен за разговор о сарадњи, али на равноправним основама, а да се Двери уједињују са колонама бившег режима, да се враћамо на Бориса Тадића или било кога из бивше власти, то је за нас апсолутно неприхватљиво – рекао је Обрадовић и додао да „сви они који су били део бивше власти, не могу да предводе промене против ове власти. Немају довољно подршке међу грађанима за тако нешто“.

– Ја нисам ничији привезак. Нити сам привезак Александра Вучића, нити сам био део ове власти, а исто тако нисам привезак Драгана Ђиласа нити било кога другога. Нисам био део бившег режима, нити сам до сада био на власти и хоћу да се то поштује – поручио је Обрадовић.

Да би се ствари промениле у Србији, сматра да је потребно да се промени комплетан систем, и подсећа да је за Двери неприхватиљива независност Косова и Метохије, признање геноцида у Сребреници као и долазак компаније Рио Тинто.

За успех на изборима каже да је неопходно да опозицинони представници направе договор о заједничком ненападању, као и да се договоре око заједничке борбе против изборне крађе. Каже да се договор чека већ годину дана, као и да лидери опозиције „беже“ од председничке кандидатуре.

– Да ли треба да чекамо још шест месеци то „чудо од човека“ који можда не постоји и који можда није спреман да изађе на изборе – упитао је Обрадовић.

Каже да је запослен у Удружењу грађана „Форум за националну демократију“ који се више од годину дана бави одређеним активностима у промоцији конзервативне демохришћанске политичке идеје на српској политичкој сцени.

– То је врста удружења које је испомоћ Српском покрету Двери у промоцији тих конзервативних идеја на којима почива данашња Европа, и које држе власт у већини европских држава – каже Обрадовић и додаје да се издржава као и свако удружење грађана, уз подршку донација и од људи из земље и иностранства који сматрају да је оно што Удружење ради „исправна и права ствар“.

– То је једно мало и скромно удружење, са малим бројем активности, али довољно за наше функционисање – закључио је Обрадовић.