Прочитај ми чланак

Објављени коначни резултати избора у Подгорици: Опозиција потукла Мила Ђукановића

0

У Црној Гори се данас одржавају локални избори у Подгорици и 13 општина.

22:42

ЦДТ објавио коначне резултате избора у Подгорици

Према подацима ЦДТ-а на обрађених 208 бирачких места, покрет „Сви за наш град“ освојио је 38,1 одсто; Покрет „Европа сад“- 21,7 одсто „За будућност Подгорице“- 18,2 одсто, „Може Подгорица, ово је наш град“- 6,4; „Покрет Преокрет“- 1,8 одсто; „Идемо људи“- 10,8 одсто; „СНП“- 2,8 одсто и „Светосавска“- 0,2 одсто.

Према тим подацима, „Сви за наш град“ освојили су 24 мандата, Покрет „Европа сад“ 13, „За будућност Подгорице“ 11, „Идемо људи“ шест, „Може Подгорица, ово је наш град“ четири мандата.

СНП, Покрет Преокрет и Светосавска су без мандата.

22:40

Абазовић: Честитам грађанима, Бемаx коалиција поражена широм Црне Горе

Грађанима Црне Горе вечерас се обратио и лидер Грађанског покрета УРА и премијер у техничком мандату Дритан Абазовић.

„Честитам свима, Бемаx коалиција је и званично поражена широм Црне Горе. УРА је томе дала велики допринос, били смо једина мета напада“, рекао је Абазовић.

22:31

Ближи се Милов пораз у Подгорици

Према подацима ЦДТ-а на обрађених 206 од 208 бирачких места, листа „Сви за наш град“ коју предводи Иван Вуковић освојио је 38,3 одсто, покрет „Европа сад“ Јакова Милатовића 21,7 одсто, „За будућност Подгорице“ на чијем је челу Јелена Боровинић Бојовић 18,1 одсто, „Може Подгорица, ово је наш град“ коју предводи Лука Ракчевић 6,4; „Покрет Преокрет“- 1,8 одсто; „Идемо људи“ коју предводи Данило Шарановић 10,8 одсто, СНП 2,8 одсто и Светосавска 0,2 одсто.

21:59

ДФ води у Зети

Посланик и портпарол Демократског фронта (ДФ) Јован Вучуровић је у емисији Изборна ноћ на ТВ Вијести рекао да је у Зети ДФ освојио око 49 одсто, Демократска партија социјалиста (ДПС) 25, Демократска Црна Гора 21 и Социјалистичка народна партија (СНП) 4,1 одсто гласова.

21:51

Европа сад слави: Милатовић је нови градоначелник Подгорице

Портпарол Покрета Европа сад Борис Пејовић казао је да ће Јаков Милатовић бити нови градоначелник Подгорице.

„Добро вече слободна Подгорице, ДПС је изгубио….На узорку од преко 75 одсто бирачког материјала нови градоначелник Подгорице биће Јаков Милатовић“, рекао је Пејовић.

21:50

Прве пројекције мандата у Подгорици

На узорку од 72, 5 одсто, ЦДТ објављује и расподелу мандата у Подгорици.

21:35

Ђукановићев ДПС пред фијаском на северу Црне Горе

На преко 50 одсто пребројаних гласова, ДПС је поражена и изгубила је власт у Пљевљима и у Колашину. У Колашину је ДПС, који је био на власти са групом грађана, освојио свега око 28 одсто гласова, док су Демократе освојиле 26 гласова, следе Демократски фронт са 13,5 и Европа сад око 11 гласова.

У Пљевљима је Демократски фонт освојио 36 одсто гласова, док су Демократе и ДПС на 22 одсто, а листа Европа сад на 12 одсто гласова.

21:25

Стижу нови резултати из Подгорице

ЦДТ је објавио нове резултате гласања, на основу обрађених 122 бирачких места, од укупно 208.

Према тим подацима, листа „Сви за наш град“ чији је носилац Иван Вуковић освојила је 39,5 одсто гласова.

Листа „Европа сад“ чији је носилац Јаков Милатовић освојила је 21 одсто гласова, док је листа „За будућност Подгорице“ коју предводи Јелена Боровинић-Бојовић освојила 17,7 одсто.

Листа „Идемо људи“, чији је носилац Данило Шарановић освојила је 10,6 одсто, а листа „Може Подгорица, ово је наш град“ коју предводи Лука Ракчевић је освојила шест одсто гласова. Испод цензуса су остали „Покрет Преокрет“ са 1,8 одсто гласова, СНП са 2,7 одсто и Светосавска листа са 0,2 одсто гласова.

21:11

Обрађени гласови на 80 бирачких места у Подгорици

ЦДТ је објавио нове резултате гласања, на основу обрађених гласова на 80 бирачких места, од укупно 208

Према тим подацима листа „Сви за наш град“ освојила је 39,5 одсто гласова; Покрет „Европа сад“- 21,1 одсто; „За будућност Подгорице“- 18 одсто, „Идемо људи“- 10,8 одсто; „Може Подгорица, ово је наш град“- 5,8, док су испод цензуса „Покрет Преокрет“ са 1,9 одсто гласова;“СНП“- 2,7 одсто и „Светосавска“ са 0,2 одсто.

20:55

Објављени први резултати у Подгорици

ЦДТ је објавио резултате са обрађених 40 од 208 бирачких места у Подгорици.

Према тим подацима покрет „Сви за наш град“ је освојио 43,1 одсто гласова, Покрет „Европа сад“ – 18,9 одсто „За будућност Подгорице“- 17,3 одсто, „Може Подгорица, ово је наш град“- 5,2 одсто; „Покрет Преокрет“- 1,6 одсто; „Идемо људи“- 10,9 одсто; „СНП“- 2,8 одсто и „Светосавска“- 0,2 одсто.

20:33

Генерални секретар ДПС-а: Нећемо остати недоречени

Генерални секретар ДПС Александар Богдановић обратио се након затварања бирачких места и навео да су задовољни резултатима, али да је забележено много неправилности због којих су поднете одређене пријаве.

„Нећемо остати недоречени на неправилности“, рекао је Богдановић.

20:21

ЦДТ саопштио излазност у Подгорици

ЦДТ је саопштио да је данас гласало 69.3% бирача у Подгорици.

20:02

Затворена биралишта, следи бројање гласова

У Подгорици и још 13 општина, у којима су данас одржани локални избори, затворена су бирачка места. Гласачко право имало је око 350 хиљада грађана. Прелиминарни резултати се очекују у 21 час.

19:50

МУП ЦГ: Нисмо у обавези да обавештавамо о променама у бирачким списковима

Министарство унутрашњих послова Црне Горе саопштило је да изборни дан у 14 општина за сада протиче без нарушавања јавног реда и мира у већем обиму и вршења кривичних дела. Напомињу и да МУП није у обавези да бирачима доставља обавештење о промјенама у бирачким списковима.

19:23

У Подгорици гласало 66 одсто бирача

У Подгорици је до 19 сати гласало 66 одсто уписаних бирача, односно 94.700 грађана, саопштио је Центар за демократску транзицију (ЦДТ).

То је 7,5 одсто више у поређењу са изборима из 2018. године, када је до 19 часова гласало 58,5 одсто уписаних бирача.

18:58

Кнежевић: Изборни дан је у тоталном институционалном хаосу

Милан Кнежевић, један од лидера Демократског фронта, рекао је да изборни дан у Подгорици протиче у тоталном институционалном хаосу.

Разлог томе је, како је навео, то што је велики број грађана, без икаквог обавештења уписан на нова бирачка места и преко доступних сајтова и телефонских линија у МУП не могу да провере где су уписани, јер је читав систем у блокади.

18:52

Нове неправилности у Даниловграду

Задужени за прикупљање гласачких листића у облику писама на бирачком месту Даниловград 4 заборавили су да кажу људима који гласају писмом да се потпишу у бирачки списак.

Након што се Социјалдемократска партија (СДП) успротивила и пријавила Општинској изборној комисији (ОИК) Даниловград, људи из бирачког одбора су обишли људе који су гласали писмом како би добили њихове потписе.

Председник ОИК-а Даниловград Ратко Ц́упиц́ рекао је да им је ова неправилност пријављена и да ц́е у случају било каквих приговора бити донесена одлука на основу жалбе.

18:22

Нови подаци о излазности у Подгорици

У Подгорици је до 18 сати гласало 60,3 одсто уписаних бирача, односно 86.500 грађана, саопштио је Центар за демократску транзицију (ЦДТ).

Излазност је знатно већа у односу на изборе из 2018. године када је до 18 часова гласало 51,7 одсто уписаних бирача.

17:52

ЦДТ: Застава на метли била окачена у Подгорици

Фотографија црногорске заставе на метли изазвала је полемику на друштвеним мрежама. Посматрачи ЦДТ-а су потврдили аутентичност фотографије, нагласивши да је на спорној фотографији бирачко место у вртићу „Звончић“, у Подгорици, а не у Колашину како су првобитно објавили бројни медији.

17:22

У Подгорици гласало 55,83 бирача

Према подацима Изборне комисије Главног града, у Подгорици је до 17 часова гласало 55,83 одсто бирача, рекао је председник те комисије Веселин Вукчевић.

16:52

Нападнут представник Бошњачке странке

Представник Бошњачке странке у Плаву, З.М. пријавио је да га је Р.К. на бирачком месту Војно Село физички напао, тачније ударио песницом у пределу главе.

16:22

У Бјелом Пољу снимљена особа која води паралелне бирачке спискове

Представници бјелопољског одбора Покрета Европа сад поднели су кривичну пријаву против Елана Личине због сумње да је извршио кривично дело утицај на слободну вољу бирача и водио паралелне бирачке спискове недалеко од бирачког места.

„Личина је ухваћен са пасатом рожајских регистарских таблица како недалеко до бирачког места, од отварања биралишта води евиденцију о броју изашлих бирача и дели новац бирачима“, саопштио је „Вијестима“ Андрија Делић из Покрета Европа сад, који је Вијестима доставио и видео снимак са лица места.

15:59

Велика излазност и у Даниловграду

До 15 сати у Даниловграду је гласало 49, 30 одсто уписаних бирача, односно, право гласа искористило је 6.498 грађана.