Прочитај ми чланак

ОБЈАШЊЕЊЕ Централноафричке Републике зашто су повукли признање Косова

0

Београд -- Београд и Приштина треба да пронађу консензус за решавање ситуације на Косову, каже шефица дипломатије те земље.

Силви Бајпо-Темон је у интервјуу за Спутњик каже да се о тој теми много говорило у медијима. „Став Централноафричке Републике врло је јасан став, јер смо ми држава која је управо превазишла кризу“, истакла је она.

AP Photo

„Решење наше кризе било је постигнуто захваљујуц́и јасној вољи да се мирно реши проблем, тј. путем дијалога. Свеједно да ли се сада говори о ситуацији на Косову и у Србији, или било којој другој држави, став ЦАР је да треба пронац́и консензус. У вези с тим је у току процес под окриљем ЕУ, чији циљ је да се пронађе мирно решавање за две државе, зато је одлука ЦАР усмерена на то да се стимулишу обе стране на дијалог, да се нађе решење које ц́е бити на добробит оба народа“, рекла је Бајпо-Темонова.

Подсетимо, у јулу је министар спољних послова Србије Ивица Дачиц́ изјавио да је Централноафричка Република 14. земља које је прецизирала став да не признаје независност Косова.

Гостујуц́и на Радио-телевизији Србије, Дачиц́ је показао дипломатску ноту коју је, како је рекао, синоц́ добио из Централноафричке Републике и у којој те земља наводи да не признаје Косово. Он је казао да се у ноти наводи да Централноафричка Република подржава суверенитет Србије и владавину права, као и да се залаже за дијалог са Приштином.