Прочитај ми чланак

Обезглављена тела у предизборне сврхе

0

Јавност у Србији поново је била у прилици да види језиве фотографије унакажених и обезглављених тела, наводних жртава криминалне групе Вељка Беливука.

Први пут, на опште згражавање и запрепашћење да се такав садржај уопште емутује на телевизији са националном фреквенцијом, фотографије са све машином за млевење људског меса показао је лично председник Србије Александар Вучић, након Беливуковог хапшења.

Сада је то учинио министар унутрашњих послова Александар Вулин гостујући у недељу увече у Хит твиту на телевизији Пинк.

Док је прво приказивање раскомаданих тела, по речима оних који су их објавили, за циљ имало да покаже јавности како се држава ухватила у коштац са организованим криминалом, Вулиново гостовање је имало додатни задатак – да као људе који су спремни да сарађују са убицама и касапинима како би дошли на власт, означи поједине припаднике опозиције на челу са Драганом Ђиласом.

Да је Вулин имао задатак, који је испунио, потврђују и јучерашње насловне стране појединих таблоида од којих на једној главни текст носи наслов “Ђилас се узда у Вељине кољаче: Тајкун једину шансу за повратак на власт види у мафијашким структурама, пошто је свестан да на изборима у Србији не може да приђе ни близу Вучићу”. Због оваквих написа и изјава, опозиција ће се обратити европарламентарцима.

У вези са спорним фотографијама објављених на телевизији са националном фреквенцијом требало би да реагује РЕМ, а с обзиром да су оне узете из предмета из истраге, посла има и за тужилаштво. Реакција надлежних органа изостала је и први пут када су слике масакрираних тела објављене, по свему судећи неће је бити ни сада.

На питање да ли ће РЕМ овога пута реаговати, председница Савета тог тела Оливера Зекић каже за Данас да се пре јесени то неће знати, као и да су према њеном мишљењу, приказане фотографије “едукативног карактера”.

– РЕМ је на редовној летњој паузи, што заправо значи да немамо редовна заседања до јесени. Да ли ћемо као Савет реаговати, зависи од извештаја Службе за надзор и анализу. Што се мог личног става тиче, он је непромењен и гласи – као што никад не бих забранила и санкционисала емитовање сцена стравичних ратних злочина, било да су почињени у Јасеновцу, Братунцу или на Косову, тако никад не бих забранила ни приказивање ових фотографија, јер широка јавност мора да буде упозната са актуелном ситуацијом у земљи и оправданошћу борбе против криминала – истиче Зекић. Према њеном мишљењу, фотографије су едукативног карактера “и треба и да узнемире и опомену, како би сви схватили колико је неопходно борити се против тога”.

Са друге стране, чланица Савета РЕМ Јудита Поповић наглашава за Данас да би РЕМ по закону требало да реагује, али да ни прошли пут није било санкцинисања телевизија са националном покривеношћу, “што се правдало вишим интересима”.

– Тада је такође изостала реакција правосуђа. Таблоидна злоупотреба доказа из кривичног поступка, фрапантно кршење људских права жртава и њихових породица, судећи по већ виђеном моделу, највероватније ће остати без законских последица по телевизије и министра полиције – каже Поповић.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић оцењује за наш лист да је одавно тешко наћи речи за поступке државних функционера, “па и за овај помахниталог министра полиције”. Он додајуе да је мало рећи да је у питању злоупотреба националне телевизијске фреквенције, да је мало рећи да се газе закони и добри обичаји, “јер је реч о лудачком иживљавању, а чини ми се да је и то благ опис”.

– Дуго година уназад Вучић и организована група на власти прелази границе нормалности и страх ме је од помисли шта ћемо од њих чути и шта ће нам приредити у наредним месецима пред изборе, јер је њима, више је него очигледно, опстанак на власти питање живота и смрти. А ни тада РЕМ, овакав какав је, неће ништа предузети, а слепо и глуво правиће се и Тужилаштво, које је ипак једино надлежно за ликове попут Вулина и других функционера власти – закључује Бодрожић.

Потпредседник УНС-а Слободан Ћирић наводи за Данас да код нас полако постаје пракса у неким медијима да оно што државни званичници саопште, кажу и покажу, односно прикажу, не подлеже никаквим узансима који регулишу медијску сферу.

– Тако долазимо у апсурдну ситуацију да се, супротно јавном интересу, неодговорно преноси и оно што је, благо речено, морбидно и крајње неумесно. Да не помињем Закон о јавном информисању који, поред осталог, каже да „у циљу слободног развоја личности малолетника, посебно се мора водити рачуна да садржај медија и начин дистрибуције медија не нашкоде моралном, интелектуалном, емотивном и социјалном развоју малолетника”. Исто тако, ако уопште некима и вреди указивати, да подсетим на одредбу Кодекса новинара Србије да је „новинару забрањено да користи непримерене, узнемиравајуће, порнографске и све друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу” – подсећа наш саговорник.

Према његовим речима, званична реакција регулаторног тела би свакако требало да уследи, али вреди поставити и питање интегритета уредника који нису имали храбрости да се супротставе и не дозволе објављивање непримерених и узнемирујућих садржаја.

Странка слободе и правде саопштила је јуче да је „због скандирања групе навијача Аександар Вучић организовао емитовање емисије у којој су више десетина пута приказне форографије искасапљених жртава клана Веље Невоље“.

„Уз слике, министар полиције Александар Вулин је послао и две поруке. Прва да навијачи који сада иду на утакмице треба да буду захвални Вучићу јер их нико неће убити. И другу, да је Вељин клан повезан и да убице имају подршку Драгана Ђиласа и Маринике Тепић да буду пуштени на слободу. Ова порука је појачана текстовима у данашњим издањима таблоида. Тиме се, као никада до сада, црта мета на челу ово двоје људи“, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, никакве тв емисије и лажи не могу да сакрију чињеницу да је управо Вучићев режим направио и годинама штитио Беливука.

„Уместо што телевизија са националном фреквенцијом, табоиди који се уређују у Вучићевом кабинету и највиши представници власти лажним оптужбама покушавају да Маринику Тепић и Драгана Ђиласа повежу са криминалним кланом, неопходно је утврдити ко су били прави заштитници екипе Вељка Беливука у самом врху власти који су му омогућили да поред бројних доказа и кривичних дела несметано рекетира власнике угоститељских објеката, шверцује дрогу, пребија, малтретира, отима и убија људе. Без тог дела истраге овај случај никада неће бити завршен”, наводи се у саопштењу.

Тадић: Независне институције да поднесу оставку

Лидер Социјалдемократске странке (СДС) и бивши председник Србије Борис Тадић изјавио је јуче да борба против организованог криминала не значи напад на само једну криминалну групу, „поготову не навијачку“.

Поводом емисије ТВ Пинк у којој је министар Вулин приказао фотографије брутално убијених жртава клана Вељка Беливука, рекао је новинарима да се злочини у обиму који је правила та криминална група „нису никада дешавали у држави, изузев у грађанском рату у Југославији“.

Тадић је исказао солидарност са свима из опозиције које власт напада и са сваким ко је угрожен, позвавши опозицију да се укључи у „заједничку борбу против организованог криминала“ и додајући да захтева од свих „независних институција да поднесу оставке“.

„Ко год подржава актуелну власт, носи одговорност за ово што се дешава“, подвукао је Тадић.