Прочитај ми чланак

Обележен Дан ослобођења Ниша од Турака

0

foto-dana-5

 

НИШ – Доделом награда „11. јануар“, као највишх градских признања, и полагањем венаца на Споменик ослободиоцима, у Нишу је данас обележен Дан ослобођења од Турака.

Највише градско признање појединцима и колективима уручено је на свечаној седници Скупштине града одржаној у Народном позоришту, а награде су уручили градоначелник Ниша Зоран Перишић и председник Скупштине града Миле ИЛић.

Фудбалски клуб „Раднички“, Симфонијски оркестар и гимназија „Стеван Сремац“ добитници су награде у конкуренцији колектива за постигнуте резултате и успешно вишедеценијско представљање Ниша.

Фудбалски клуб је основан пре 90 година, Симфонијски оркестар пре 60, а гимназија „Стеван Сремац“ обележила је 135 година постојања.

Добитници награде у појединачној конкуренцији су светски познати виолиниста Немања Радуловић, ученик трћег разреда Машинске школе Јован Милић који је оснивач ученичког предузећа које израђује специјалне облике бумеранга, као и директор Клиничког центра проф. др Зоран Радовановић за постигнуте резултате те здравствене установе у лечењу и припреми за почетак изградње и проширења Клиничког центра.

Постхумно, награда је додељена бившој председници и оснивачу Удружења самохраних мајки Мирослави Јовановић, а награду је примила њена ћерка Ана Јовановић.

Пошто је Немања Радуловић био спречен да присуствује свечаности због европске турнеје на којој промовише свој нови албум, награду је у његово име примила декан Факултета уметности у Нишу Сузна Костић. Радуловић ће, како је пренела Костићева, свој новчани део награде уступио Дечјој интерној клиници у Нишу.

Добитници равноправно деле новчани износ награде од 500.000 динара. Награда „11. јануар“ састоји се од повеље, статуете „Ослободиоци Ниша“ и новчаног износа.

Ниш је ослобођен 11. јануара у српско-турском рату. Србија је 1878. године територијално проширена за четири округа – нишки, пиротски, топлички и врањски.

(Танјуг)