Прочитај ми чланак

Ново кадрирање у ЕПС-у: До фотеље преко пријатељства са породицом Вучић

0

Нови в.д директора Електропривреде Србије Мирослав Томашевић по преузимању функције отпочео је смену извршних директора у овом јавном предузећу. Иако се његови потези тумаче као чишћење кадрова бившег директора Милорада Грчића, заправо је на делу смена оних који немају партијску књижицу Српске напредне странке. Уместо њих се постављају кућни пријатељи породице Вучић.

Први потез Мирослава Томашевића по именовању била је смена појединих директора. На том списку су се први нашли извршни директор за финансије Жељко Вујиновић и директорка корпоративних послова Катарина Мијук која је на ту позицију именована средином 2021.

Оно што је заједничко за обоје јесте да нису чланови Српске напредне странке.

Уместо Жељка Вујиновића на место извршног директора за финансије именован је Милан Лаковић, који је дошао из Костолца.

С друге стране, на чело корпоративе Томашевић је поставио Зорану Стојковић која је већ била на тој позицији током 2016. године, а смењена је у јануару 2017.

Извори наводе да је Зорана Стојковић заправо породични пријатељ породице Вучић, и да је по том основу била постављена на директорско место, а сада и враћена.

Веза преко ковнице новца НБС

Како се наводи то пријатељство иде заправо преко Андреја Вучић, брата председника Србије.

Наиме, у ковници новца НБС где ради председников брат радила је и сама Зорана Стојковић. Ипак, како наводе добро обавештени извори из ЕПС-а, кључна веза је супруг Зоране Стојковић који је пријатељ са Андрејем Вучићем и такође су радили заједно у ковници.

Одатле иде и породично пријатељство и избор Зоране Стојковић за директора као човека од поверења.

Она је заправо у Електропривреди Србије почела да ради од 2012. године када је на власт дошла Српска напредна странка.

Томашевић изнуђено решење

И именовање Мирослава Томашевића за в.д. директора ЕПС-а је изнуђено решење, а не прави избор власти. Наиме, Влада Србије морала је да постави некога јер је постојала могућност да у ЕПС-у све стане јер уговоре, важну документацију па чак и плате није имао више ко да потписује.

Тако је убрзано именовање Томашевића, који је у ЕПС-у био такође извршни директор.

Он је својевремено био један од девет кандидата на конкурсу за директора ЕПС 2017. године. Тада је Влада именовала Милорада Грчића, који је након колапса у ЕПС-у крајем 2021. поднео оставку.

С друге стране, Томашевић је одлазио из ЕПС-а. Он је наиме 2006. године поднео пријаву за споразумни престанак радног односа уз исплату стимулативне накнаде. Према нашим сазнањима он је тада добио новац у вредности данашњих 8.000/7.000 евра.

У ЕПС се вратио 2013. године.

Смењен Владимир Марковић – још један Грчићев човек

Актуелни в.д. директора је у међувремену сменио и извршног директора за развој стратешких пројеката Вадимира Марковића. У овом случају није именован нови директор већ је та позиција укинута. Марковић је важио за Грчићевог човека. Са њим је сарађивао и у Колубари где му је био саветник.