Прочитај ми чланак

НОВИНАРКА ИЗНЕРВИРАЛА ВУЧИЋА питањем „Да ли је нормално да се неко убије на …“

0

Председник Србије Александар Вучић говорио је у интервјуу за Глас Америке о одласцима из Србије, Ђиласу, Јеремићу, о Бабићу и о бојкоту опозиције!

Како јој је Вучић одговорио, до сада нисте имали прилику да видите и чујете! Пажљиво погледајте део интервјуа од 18. минута снимка!

Foto: Prentscren

Глас Америке: Да, али исто је постало популарно да људи одлазе из Србије, и одлазе медицинске сестре, одлазе лекари, возачи. Одлазе људи из Србије и наводе да им је тешко да живе у Србији.

Вучић: А јел’ било лакше кад сте Ви отишли? Више људи је отишло у том периоду, него данас, иако и даље људи одлазе. Глобализација је такав процес. Мање нам лекара одлази него из било које друге земље у региону.

Глас Америке: Али Вас не забрињава да један лекар не може да живи са својом платом у Србији?

Вучић: Ја ћу да Вам одговорим. Лекари много мање одлазе из Србије него у свим другим земљама, него чак из неких земаља ЕУ. Медицинске сестре нам одлазе.

Глас Америке: Не може лекар без медицинске сестре…

Вучић: Пустите ме да кажем. У претходне две године смо повећали за 10 и 12 одсто кумулативно за 23 одсто плате медицинским сестрама, ове године ће бити јос 15 одсто што значи 30 одсто у 3 године. Номинално, реално то је 23, 24 одсто, имајући у виду међугодисњу инфлацију. Ако Ви можете да ми кажете, да ми покажете да је мало да се увећа за 23, 24 одсто за 3 године, ја ћу вам рећи да је немогуће више, али ја знам да је увек лако критиковати и говорити лоше и оно сто смо наследили је било стање ужасно и то данас поправљамо. И те плате које су биле 329 евра просечне, данас иду на 500, 510 евра. Са друге стране, минималац који смо затекли на 16.000 динара, ићи ће на, претпостављам 30.000 и више од 30.000 динара. То су огромне промене, али ако ви мислите стyварно да ми можемо за 2 или 3 године да стигнемо Немачку и Аустрију које су нам 500 година бежале, или Хрватску која нам је 200 година бежала, а стижемо је, а смањујемо ту разлику, далеко смо још. Сманујемо разлику, за разлику од претходног периода, онда реците да сам крив. Ја сам поносан на то што смо урадили и за напедак који постижемо, и желим да Вас обавестим да очекујем да следеће године поновимо титулу најбољег у привлачењу страних директних инвестиција. Добио сам данас податак од Јоргованке Табаковић и Народне банке да имамо 2 кома 32, чак скоро 40 одсто више инвестиција него у 6 или 7 месеци претходне године.

Глас Америке: Али то људи не осећају у својим новчаницима…

Вучић: То је иначе флоскула коју понављате већ 5 година свуда и на сваки начин.

Глас Америке: Није флоскула ако видите да се има пара да се ради по Београду, да се има пара за неке ствари, а да се нема пара за плате.

Вучић: Како то мислите да нема пара за плате?

Глас Америке: Кажете да је јако тешко повећавати плате…

Вучић: Наравно, али ево повећавамо за 15 одсто медицинским сестрама. И оне опет одлазе. Одлазе зато што добијају, зато што се сви туку за њих, добијају веће плате, јер је њихова основа била ужасно мала, јер смо наследили плате на 32.000 динара. Мислите ли да је могуће да исплатимо медицинским сестрама плате од 100 хиљада динара. Из чега, како? Који то доктор економије може да ми објасни како. Кажите ми како, а у свему смо најуспешнији, цео свет нас хвали као што знате. У свему! Од привлачења страних инвестиција, од изградње инфраструктурних објеката. Па ми имамо више аутопутева дупло него сто има Румунија која је 4 пута већа од нас, која је чланица ЕУ, која је добила 60 милијарди под ЕУ. Бугарска која је добила 42 милијарде од ЕУ. Пустите те приче не осећају! Осећају људи, задовољнији су људи. Да ли су задовољни да ли живе лепо, па не живе лепо и не може тако лако да се живи лепо.

Глас Америке: Да, али један део људи везан за СНС живи лепо.

Вучић: Нарочито живе лепо људи везани за Драгана Ђиласа и Вука Јеремића.

Глас Америке: Али они нису везани за СНС…

Вучић: Драган Ђилас је најбогатији, али није везан за СНС.

Глас Америке: Мислим на људе везане за СНС, оне који су запошљавани преко странке… Дакле, то су људи који живе добро. Зар не?

Вучић: Мислим да најбоље живи Драган Ђилас. И Драган Шолак. И мислим да добро живе и многи други људи. Мислим да има људи у СНС-у који живе као обични људи пристојним и нормалним животом. Али има и оних који се понашају бахато и арогантно и они неће бити више на функцијама. Управо зато и предвиђам Конгрес партије да млађе снаге преузму вошству, као и они који су се показали као одговорни и озбиљни.

Глас Америке: Постоје људи чији се докторати доводе у питање, чије се понашање доводи у сумњу. Пре свега мислим на кривично понашање и бахату вожњу и ништа се не решава. Дозволићу да ћете то решити на Когресу странке….

Вучић: Немојте Ви мени да дозвољавате било шта, молим вас да ми ништа не дозволите…. Кажите ми то, кривично понашање, какво је то кривично понашање?

Глас Америке: Уколико возите аутопутем и убијете некога на наплатној рампи…..

Вучић: На пример?

Глас Америке: Убијете особу на наплатној рампи…

Вучић: На пример…

Глас Америке: На пример Зоран Бабић.

Вучић: На пример, Зоран Бабић није убио никога.

Глас Америке: Али, ми то нисмо видели.

Вучић: Шта нисмо видели?

Глас Америке: Нисмо видели ко је возио ауто. Нисте дозволили да се види снимак јавне камере. Сами сте закључили и рекли: “ја сам видео, он није крив”.

Вучић: Снимак је ужасан, а пошто видим да изражавате сумњу, ја ћу да замолим надлежне државе органе као председник Републике да вам покаже то. Да видите каквим сте се лажима служили свих претходних месеци.

Глас Америке: Ја вас молим, хвала…

Вучић: То ћу да урадим, ја Вас молим да изађете на телевизију да се извините за све лажи које смо изговарали о овом случају. И ништа више. Да ли заиста мислите да бих био будала да погледам снимак и да вам кажем да је то тако. А да знам да тај снимак постоји који би доказивао нешто друго.

Глас Америке: Рекли сте сада јавно да ћете дати тај снимак…

Вучић: Не, рекао сам да ћу да ћу да учиним све што је у мојој моћи. Надам се да сам добио обећање од вас да ћете се извинити за све неистине које сте преносили…

Глас Америке: Да.

Вучић: Ја ћу са великом пажњом и жељом да ишћекујем ваше извињење. Као што видите на чапрас диванима и шупљим причама не може да се заснива суштина политике. А то је суштина политике оних који би да сруше успешнију, пристојну и модернију Србију. И у томе неће успети.

Глас Америке: Они ће највероватније бојкотовати изборе – зато што су незадовољни. Разговори власти и опозиције, како разумемо, баш и не иду у том смеру, као да власт чини…

Вучић: Власт много чини.

 

Глас Америке: Да ли се ради о некој измени закона?

Вучић: Прво, ми смо урадили све да сачувамо демократске законе. Да ли сте сагласни да су то изузетни закони? Да је то врхунац демократије…. Јесмо их све сачували? Све што желе, ми смо спремни и мимо тога. Ако хоће спремни смо да их донесемо.

Глас Америке: Али..

Вучић: Само да ме пустите да одговорим на питање када сте ме већ питали. На тај врхунац демократије, ако им је у међувремену, пало напамет још нешто… И за бирачке спискове и све лажи како је неко потрадао на изборима. Отимао народну вољу. Све што је потребно о Закону о финансирању политичких странака поступили смо по њиховом закону. Усвојили смо оно што су тражили, уз две мање измене, које су значиле да мање пара узимамо народу и мање дајемо странкама. Јер сам желео да моја странка добија мање новца. Да би се понашао домаћински и поштено. А не како су се „досовци“ понашали док су били на власти. Па кад су имали огромну већину узимали огроман новац за себе. Што се тиче медија, друштвене мреже су најснажнији медиј у Србији. Око 85 одсто људи у Србији користи друштвене мреже. Што се тиче других медија постоји значајнија поларизација медија и ја немам проблем са тим. Као што постоји и овде у Сједињеним Државама – видео сам то.

Глас Америке: Како се осећате кад људи причају – “ево га овај на свим каналима је”?

Вучић: Никад у животу нисам био на многим од тих канала.

Глас Америке: Сви канали, на пример, преносе ваше обраћање…

Вучић: На пример?

Глас Америке: Пинк, РТС….

Вучић: На пример које обраћање?

Глас Америке: На пример сада када сте отварали овај део аутопута.

Вучић: Нажалост, многи нису преносили. Или, неки нису преносили. А ја мислим да не постоји важнији догађај за Србију од такве ствари. Чудим се када неко преноси глупости појединих људи који не знају шта би рекли, ни шта су урадили. Осим што су богатији за 500 милиона евра, три телевизијска канала, десет новина у Србији. И опет кукају. Ајде да упоредимо нешто пошто волим да причам о томе. Много ми је било теже у првом делу гостовања. Имам само један услов око емитовања, а то је да ми не скратите ни реч. То је моја једина молба. Суштина је у следећем: 2012. године имали сте КЦН 3, можете да мислите моћну телевизију која није била под директном контролом режима Драгана Ђиласа, Јеремића, Тадића и осталих. И ниједну више. Све ове фреквенције на овим телевизијама о којима говорите: Пинк, РТС, Хепи, Прва. Све те фреквенције су њима дугорочно дале Демократска странка. Не Српска напредна странка, или било ко од нас. Руководство РТС-а готово у целини од Ненада Љ. Стефановића до Оливере Ковачевић поставила је Демократска странка, или се то десило у њихово време. То су некада били независни експерти, а данас су то Вучићеви ботови. Што се тиче медијске ситуације данас, сви недељници: НИН, Време, оне новине што су измислиле интервју са Трампом – па још добили и награду за то, Недељник, Нови магазине и тако даље – сви су анти – Вучић. Јесмо ли сагласни? И то лупају глупости кад стигну, ништа их не секира, немају проблема. Имате Данас, Блиц, који сигурно ја контролишем преко њихових власника Аxел Спрингер и Рингиер-а. Данас ништа не ради него сваки дан – ајде нешто лоше да кажемо о Вучићу.

Глас Америке: Како можете један корпус медија да коментаришете са – ови причају глупости, а ови други само чекају да критикују Вучића… Није ли основни циљ медија да критикујући владу коригују…

Вучић: Ја сам срећан што…

Глас Америке: Зашто су то Вама онда глупости?

Вучић: Зато што јесу глупости. Зато што слушам да ми објашњавају људи како је било дивно у време Бориса Тадића и Драгана Ђиласа. Ја кажем да су то глупости. Ајде да видимо сад нешто… Јесам ли тужио икога од њих? Иједног новинара, уредника, или новину? За миллион лажи…. Или када су ми децу стављали на насловну страну? Нисам. Да ли плачем због тога што то раде сваки дан? Не. Само за себе задржавам право да одговорим на њихове оптужбе. Ништа не тражим. Па и Н1 је ваљда нешто преносио. Они кажу да сам ја најзаступљенији, иако кажу да никада нисам тамо отишао. Шта чете, да нема мене, не би имали ни програм. Што се нас тиче, ми смо спремни о свему томе да разговарамо.

Глас Америке: А са опозицијом?

Вучић: Увек сам ја био спреман…

Глас Америке: Лично? Са Драганом Ђиласом и Вуком Јеремићем?

Вучић: Они то никада нису тражили од мене. Рекли су да је онај ко разговара са мном – издајник. Ја сам то тешком муком прихватио. То је била тешка увреда за мене, али ја сам то прихватио. Њихову жељу поштујем. Зато данас разговарају онако како треба да разговарају. Са друге стране, ја ћу са њима да разговарам ако то буду желели када пређу ценсус, када буде требало да одредим мандатара. А до тада, ми смо спремни за разговор увек. Спремни смо и по овом питању да разговарамо. Сигуран сам да о РТС-у увек све може да се договори прецизно каква правила да буду, али то не зависи од нас.

Глас Америке: А о Регулаторном телу за елетронске медије (РЕМ)?

Вучић: Шта о РЕМ-у? Ви бисте да рушите независна тела која су они поставили. Све њихове законе и норме да рушите. Интересантан случај, а никако да се питамо одакле канали који су Ђиласови и одакле те паре. Али, шта да радимо – све ваљда то тако да дође. Грађани не морају да брину. Свако има право да бојкотује, посебно они који имају никакву подршку народа и свих њихових партија заједно износи испод десет одсто. Тако да могу да бојкотују, или не морају. Право да вам кажем, мени је свеједно. Волео бих да изађу на изборе и јасно виде како и колико стоје. Али оно што је најважније је да Србије иде напред, да се економски развија. И да у тешким условима сачува своје националне и државне интересе.