Прочитај ми чланак

НОВИ УСЛОВ ЕУ: Мигранти остају у Србији, формира се велики центар за смештај

0

migranti-8-7907

Европска унија у оквиру преговарачког поглавља 24 од Србије је додатно затражила план за мигранте, признала је министарка за ЕУ интеграције Јадранка Јоксимовић, подгрејавши тако спекулације да Брисел од Београда закулисно тражи да формира велики центар за смештај избеглица из блискоисточних и афричких ратних подручја.

Јоксимовићева негира изградњу избегличког центра, а објашњава да до краја овог месеца треба да се заврши накнадно постављени задатак и да се на томе увелико ради.

– То није акциони план за мигранте, већ оперативни у оквиру поглавља 24 – покушала је да појасни министарка о каквом је бриселском захтеву реч, а у оквиру једног од најнеопходнијих поглавља о правди, слободи и безбедности подразумева се и јачање безбедности граница.

Дневно стиже 2.000 људи

У Србији је од почетка године евидентирано око 80.000 особа које су изразиле намеру да траже азил, а тај број расте. УНХЦР је саопштио да границу са Македонијом свакодневно пређе до 2.000 особа, од којих се половина евидентира у прихватном центру у Прешеву, као и да је много беба, деце, трудница, повређених и исцрпљених. Процене надлежних су да тек нешто мање од два одсто жели да остане у Србији.

Шта се иза европског брега ваља, према мишљењу извршног директора Центра за тражиоце азила Радоша Ђуровића, не може се тачно знати. Али, он истиче да Србија мора да буде конструктивна у свим разговорима.

– Не можемо да причамо да смо са Мађарима пријатељи док они подижу зид на граници јер ће га онда подизати и Хрвати и Румуни. Београд мора да има аргументе зашто нешто неће да ради и никако не треба да прихватамо све јер ћемо тако прихватати и оно што нам нико не тражи – каже Ђуровић за „Вести“.

Он је објаснио да акциони план о коме је говорила Јоксимовић подразумева српску стратегију за избеглице.

– Тај план је Министарство полиције у сарадњи с невладиним сектором урадило почетком године. У неколико наврата је мењан у складу са стручним сугестијама. Број избеглих стално расте, па је могуће да ЕУ хоће допуну плана, односно одговор како ће се Србија изборити у тим ванредним околностима – каже Ђуровић.

Због драматичног пораста избеглих у Србији шеф представништва УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер је на састанку са министром за рад Александром Вулином рекао да су прихватни капацитети у јужној Србији напрегнути и најавио повећани обим подршке. Он је истакао да УНХЦР, осим воде, превоза и информација за посебно угрожене између границе и Центра, набавља додатну опрему за регистрацију тражилаца азила.

– Хуманитарни приступ Србије требало би да служи као пример другим земљама у Европи које још погрешно поступају са избеглицама – рекао је Шодер.

 

Vesti online